Odkryj siłę aktywnej rehabilitacji

Zapraszamy do udziału w bezpłatnym projekcie Aktywność Kluczem Do Niezależności”, współfinansowanym ze środków PFRON. Zależy nam na tym, aby osoby z niepełnosprawnością dążyły do zwiększenia samodzielności, by uzyskiwały jak największą niezależność w życiu codziennym. By wierzyły w siebie. Dlatego w ramach projektu proponujemy zarówno indywidualne zajęcia z fizjoterapeutą, z psychologiem, logopedą, jak i różnego typu zajęcia sportowe.

Kamil profilowe 1 bordoIstnieje cała paleta aktywności, hobby, które osoby z niepełnosprawnością są w stanie realizować w życiu codziennym. Dzięki dodatkowym podejmowanym aktywnościom przekonują się, że mogą!

Kamil Toczydłowski,
fizjoterapeuta zespołu Avalon Active

Teraz jesteśmy dla Was również online!
W zajęciach możesz wziąć udział online przez platformę Zoom lub stacjonarnie w Fundacji Avalon, ul. Domaniewska 50A.

Kto może wziąć udział: osoby od 16 r.ż., posiadające orzeczenie o niepełnosprawności ruchowej (R-05, N-10, stopień umiarkowany lub znaczny), z województwa mazowieckiego

Umów się na konsultację!
Podczas konsultacji fizjoterapeuta dopasuje pakiet zajęć odpowiedni do Twoich potrzeb i możliwości.
tel. 22 349 97 71, 796 324 328

CO W PROGRAMIE?

Aktywna rehabilitacja

stacjonarne + online

Seria sesji terapeutycznych, w czasie których stosowane są różne metody rehabilitacyjne. Uczestnik, pod okiem fizjoterapeuty, dąży do osiągnięcia celu ustalonego na początku spotkań.

AKDN Aktywna rehabilitacja

Spotkanie z psychologiem

stacjonarne + online

Spotkania wspierające proces rehabilitacji pacjentów, pozwalające na uzyskanie lepszych efektów terapii.

AKDN Spotkanie z psychologiem

Samodzielni w terenie

online

Trening prawidłowego i bezpiecznego poruszania się poza domem, obejmujący samodzielne planowanie trasy, techniki asekuracji, wchodzenie w interakcje z innymi.

AKDN Samodzielni w terenie

Cross trening

online

Zajęcia siłowo-wytrzymałościowe, mające na celu wszechstronne wzmocnienie organizmu. Trening polega na utrwaleniu ruchów wykonywanych w codziennym życiu, dzięki powtórzeniom i wykorzystaniu obciążenia.

AKDN Cross trening

Techniki relaksacyjno-oddechowe

online

Trening wykonywania świadomego oddechu, który jest źródłem zdrowia i kluczem do zrozumienia samego siebie. Zajęcia pomagają w wyciszeniu umysłu i odprężeniu ciała.

AKDN Relaksacja

Samoobrona

online

Praktyczne i teoretyczne zajęcia edukujące w zakresie prawidłowego reagowania w sytuacjach zagrożenia. Zajęcia dopasowane do możliwości uczestników.

AKDN Samoobrona

Trening VR

stacjonarne

Trening w wirtualnej rzeczywistości to nowoczesna forma rehabilitacji, przyjmująca formę treningu w wirtualnym świecie gier. Stymuluje ciało i mózg.

AKDN VR

Zajęcia neurologopedyczne

stacjonarne

Zajęcia mające na celu usprawnienie werbalnej i niewerbalnej komunikacji z otoczeniem.

AKDN Zajcia z logoped

Zumba

online

Forma treningu interwałowego, wzmacniającego mięśnie i ogólną wydolność fizyczną. Opiera się na ruchu w rytm latynoskiej muzyki. Ćwiczyć można zarówno w pozycji siedzącej, jak i stojącej.

AKDN Zumba

Nordic walking

online

Zajęcia mające na celu wypracowanie świadomości swojego ciała i prawidłowych wzorców ruchowych, poprzez naukę poprawnej techniki chodu. Trening kończy się ćwiczeniami rozciągającymi

AKDN Nordic walking

Samodzielni na co dzień

2 uczestników
online

Zajęcia rozwijające podstawowe umiejętności, takie jak przygotowywanie posiłków i zakładanie odzieży. Zajęcia dopasowane do potrzeb i możliwości uczestników.

AKDN Samodzielni na co dzie

Dokumenty do pobrania:

Najczęściej zadawane pytania

Regulamin projektu „Aktywność kluczem do niezależności”

Instrukcja Zoom – zajęcia online (Z TELEFONU)

Instrukcja Zoom – zajęcia online (Z KOMPUTERA)

Krótka informacja dla lekarza o projektach Avalon Active dot. zaświadczenia o braku p/wskazań