Odkryj siłę aktywnej rehabilitacji

Zapraszamy do udziału w bezpłatnym projekcie Aktywność Kluczem Do Niezależności”, współfinansowanym ze środków PFRON. Zależy nam na tym, aby osoby z niepełnosprawnością dążyły do zwiększenia samodzielności, by uzyskiwały jak największą niezależność w życiu codziennym. By wierzyły w siebie. Dlatego w ramach projektu proponujemy zarówno indywidualne zajęcia z fizjoterapeutą, z psychologiem, logopedą, jak i różnego typu zajęcia sportowe.

Kamil profilowe 1 bordoIstnieje cała paleta aktywności, hobby, które osoby z niepełnosprawnością są w stanie realizować w życiu codziennym. Dzięki dodatkowym podejmowanym aktywnościom przekonują się, że mogą!

Kamil Toczydłowski,
fizjoterapeuta zespołu Avalon Active

Zostajesz w domu? Nie siedź bezczynnie!
Teraz jesteśmy dla Was również online!

Zapisz się na bezpłatną rehabilitację online. W związku z trwającą epidemią umożliwiamy realizację projektu w całości online. Aby skorzystać z rehabilitacji online, należy mieć dostęp do Internetu na urządzeniu zawierającym mikrofon i kamerę (komputer/tablet /telefon).

Stacjonarna rehabilitacja w ramach projektu jest przeprowadzana w Fundacji Avalon, ul. Domaniewska 50A.

Kto może wziąć udział?
Osoby od 16 r.ż., posiadające orzeczenie o niepełnosprawności ruchowej (R-05, N-10, stopień umiarkowany lub znaczny).

Umów się na konsultację - stacjonarną lub online!
Podczas konsultacji fizjoterapeuta dopasuje pakiet zajęć odpowiedni do Twoich potrzeb i możliwości.
tel. 22 349 97 71, 796 324 328, 531 786 660

CO W PROGRAMIE?

Aktywna rehabilitacja

zajęcia indywidualne

Seria sesji terapeutycznych, w czasie których stosowane są różne metody rehabilitacyjne. Uczestnik, pod okiem fizjoterapeuty, dąży do osiągnięcia celu ustalonego na początku spotkań.

AKDN Aktywna rehabilitacja

Spotkanie z psychologiem

zajęcia indywidualne

Spotkania wspierające proces rehabilitacji pacjentów, pozwalające na uzyskanie lepszych efektów terapii.

AKDN Spotkanie z psychologiem

Samodzielni w terenie

zajęcia grupowe

Trening prawidłowego i bezpiecznego poruszania się poza domem, obejmujący samodzielne planowanie trasy, techniki asekuracji, wchodzenie w interakcje z innymi.

AKDN Samodzielni w terenie

Cross trening

zajęcia grupowe

Zajęcia siłowo-wytrzymałościowe, mające na celu wszechstronne wzmocnienie organizmu. Trening polega na utrwaleniu ruchów wykonywanych w codziennym życiu, dzięki powtórzeniom i wykorzystaniu obciążenia.

AKDN Cross trening

Techniki relaksacyjno-oddechowe

zajęcia grupowe

Trening wykonywania świadomego oddechu, który jest źródłem zdrowia i kluczem do zrozumienia samego siebie. Zajęcia pomagają w wyciszeniu umysłu i odprężeniu ciała.

AKDN Relaksacja

Samoobrona

zajęcia grupowe

Praktyczne i teoretyczne zajęcia edukujące w zakresie prawidłowego reagowania w sytuacjach zagrożenia. Zajęcia dopasowane do możliwości uczestników.

AKDN Samoobrona

Trening VR

zajęcia indywidualne

Trening w wirtualnej rzeczywistości to nowoczesna forma rehabilitacji, przyjmująca formę treningu w wirtualnym świecie gier. Stymuluje ciało i mózg.

AKDN VR

Zajęcia neurologopedyczne

zajęcia indywidualne

Zajęcia mające na celu usprawnienie werbalnej i niewerbalnej komunikacji z otoczeniem.

AKDN Zajcia z logoped

Zumba

zajęcia grupowe

Forma treningu interwałowego, wzmacniającego mięśnie i ogólną wydolność fizyczną. Opiera się na ruchu w rytm latynoskiej muzyki. Ćwiczyć można zarówno w pozycji siedzącej, jak i stojącej.

AKDN Zumba

Nordic walking

zajęcia grupowe

Zajęcia mające na celu wypracowanie świadomości swojego ciała i prawidłowych wzorców ruchowych, poprzez naukę poprawnej techniki chodu. Trening kończy się ćwiczeniami rozciągającymi

AKDN Nordic walking

Samodzielni na co dzień

2 uczestników

Zajęcia rozwijające podstawowe umiejętności, takie jak przygotowywanie posiłków i zakładanie odzieży. Zajęcia dopasowane do potrzeb i możliwości uczestników.

AKDN Samodzielni na co dzie

Dokumenty do pobrania:

Najczęściej zadawane pytania

Regulamin projektu „Aktywność kluczem do niezależności”

Formularz zapisu na zajęcia ONLINE

Instrukcja Zoom – zajęcia online (Z TELEFONU)

Instrukcja Zoom – zajęcia online (Z KOMPUTERA)

Krótka informacja dla lekarza o projektach Avalon Active dot. zaświadczenia o braku p/wskazań