Działamy na rzecz zmieniania świata – chcemy, aby był bardziej przyjazny dla osób z niepełnosprawnościami!

Na zdjęciu fizjoterapeuta z pacjentką podczas zajęć samodzielni w terenie.

Nasza misja

Wierzymy, że osoba z niepełnosprawnością może być samodzielna i aktywna w każdej dziedzinie swojego życia.

Nasze wartości

Energia

bo daje siłę i zapewnia dynamikę w codziennej pracy.

Pasja

bo pozwala porywać się na rzeczy nieosiągalne i zdobywać coraz to nowe szczyty.

Człowiek

bo jest zawsze w centrum tego, co robimy.

Relacje

bo pozwalają budować bliskość z tymi, którzy mają te same marzenia, co my.

Zaufanie

bo jest fundamentem przyjaźni i współpracy.

Poznaj nasz zespół

Zarząd

Portret Sebstiana Luty

Sebastian Luty

Zdjęcie portretowe Łukasza Wielgosza

Łukasz Wielgosz

Członek Zarządu

Portret Krzysztofa Dobiesa

Krzysztof Dobies

Dyrektor Generalny, Prezes Zarządu spółki Wystarczy Zacząć

Kadra kierownicza

Portret Magdaleny Pendy

Magdalena Penda

Kierowniczka Działu Subkont

Katarzyna Milczarek

Kierowniczka Centrum Aktywnej Rehabilitacji dla dorosłych, Kierowniczka Avalon Active

Lusine Duryan

Kierowniczka Centrum Aktywnej Rehabilitacji dla dzieci, Kierowniczka Avalon Kids

Portret Aleksandry Kogut

ds. fundraisingu

Historia

2006

Sebastian Luty ulega wypadkowi, w wyniku którego zostaje sparaliżowany w 95%. Lekarze twierdzą, że nigdy nie będzie mógł samodzielnie oddychać i poruszać się, jednak on nie daje za wygraną. W tej trudnej sytuacji nie został sam.

29 grudnia

Jego rodzina i przyjaciele zakładają fundację Przyjaciele Sebastianowi, która miała na celu zbierać fundusze na jego rehabilitację.

Styczeń

Po szeregu operacji i godzinach spędzonych w sali rehabilitacyjnej, stan Sebastiana zaczyna się poprawiać. Doskonale rozumiejąc sytuację i potrzeby osób z niepełnosprawnościami, postanawia rozbudować fundację. Pierwszym projektem staje się profesjonalna rehabilitacja, dziś Centrum Aktywnej Rehabilitacji Avalon Active.

2009

Następuje zmiana nazwy Fundacji na Avalon – Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym.

24 sierpnia

Fundacja uzyskuje status Organizacji Pożytku Publicznego, dzięki czemu może uruchomić kolejny projekt „Weź sprawy we własne ręce”. W jego ramach osoby z niepełnosprawnościami i przewlekle chore, niezależnie od wieku czy miejsca zamieszkania mogą otworzyć subkonta, na których gromadzą środki pozyskane z 1% podatku oraz darowizn.

15 września

Fundacja uruchamia „Profesjonalny Gabinet Darmowej Rehabilitacji i Porad” dla osób z niepełnosprawnościami, na który wcześniej otrzymała dofinansowanie z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Jest to pierwsze takie dofinansowanie, dzięki któremu  uczestnicy w ramach programu nie ponoszą kosztów zabiegów rehabilitacyjnych.

2011

Fundacja Avalon współprowadzi i współfinansuje nowatorski program wstępnej oceny urządzenia Biofeedback (system SITA) do wykorzystania w rehabilitacji osób z zaburzeniami neurologicznymi.

2012

W celu ułatwienia kontaktu i przekazywania wszelkich informacji dotyczących projektu „Weź sprawy we własne ręce”, Fundacja buduje system niezbędny do obsługi podopiecznych, jednocześnie uruchamiając panel logowania na stronie www Fundacji.

Fundacja rozpoczyna współpracę z Allegro i uruchamia aukcje charytatywne na rzecz podopiecznych.

15 września

Fundacja organizuje Dzień Otwarty, podczas którego prezentuje swoje działania.

Październik

Fundacja Avalon po raz pierwszy zajmuje trzecie miejsce pod względem łącznej wysokości przekazanych odpisów 1% podatku dla Organizacji Pożytku Publicznego.

2013

Fundacja uzyskuje wpis do Wojewódzkiego Rejestru Podmiotów Leczniczych, prowadzonego przez Mazowiecki Urząd Wojewódzki.

W celu uwiarygodnienia swoich działań Fundacja Avalon tworzy profil w internetowym serwisie Opineo.pl, który zajmuje się zbieraniem i publikowaniem niezależnych opinii. Średnia ocen wystawiana przez podopiecznych Fundacji to 9,3/10, a 99,5% osób poleca nas jako godną zaufania!

W celu umożliwienia pacjentom jeszcze lepszej rehabilitacji razem z OSiR Wawer Fundacja uruchamia możliwość korzystania z rehabilitacji na basenie.

Styczeń

Fundacja otrzymuje zgodę od Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji na prowadzenie otwartej zbiórki publicznej. Zgoda obowiązuje do końca 2014 roku.

2015

Fundacja Avalon wprowadza szereg nowych form wsparcia – SMS charytatywny, FaniMani, a także rozpoczyna współpracę z pośrednikiem płatności PayU. Dzięki temu podopieczni mogą jeszcze skuteczniej apelować o darowizny, a darczyńcy przekazywać je w łatwy i bezpieczny sposób. Fundacja organizuje integracyjną imprezę sportową pod hasłem „Wskrześmy SKRĘ”.

Listopad

Fundacja uruchamia projekt Avalon Extreme, który ma za zadanie zmianę postrzegania osób z niepełnosprawnościami, poprzez promocję sportów ekstremalnych.

2017

Fundacja tworzy dział Komunikacji i Rozwoju, który w 2020 roku zmienia na Dział Komunikacji i Promocji. Jest on odpowiedzialny za budowanie wizerunku Fundacji oraz docieranie z jej przekazem do jak najszerszego grona osób.

Październik

Fundacja Avalon po raz pierwszy zajmuje drugie miejsce pod względem łącznej wysokości przekazanych odpisów 1% podatku dla Organizacji Pożytku Publicznego.

2018

Dział Rehabilitacji zmienia swoją nazwę na Avalon Active i formułę rehabilitacji, dołączając do oferty tradycyjnej fizjoterapii szeroki wachlarz zajęć usprawniających, dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Obecna nazywa to Centrum Aktywnej Rehabilitacji Avalon Active.

Luty

Siedziba Fundacji Avalon zostaje przeniesiona na ulicę Domaniewską 50A. Dzięki temu znacznie zwiększa się powierzchnia sali rehabilitacyjnej, w której pacjenci ćwiczą, a także przestrzeń biurowa. Umożliwia to dalszy, dynamiczny rozwój Fundacji.

Marzec

Fundacja uruchamia możliwość organizacji zbiórki środków finansowych poprzez serwis Facebook.

Kwiecień

Powstaje Grupa Podopiecznych Fundacji Avalon na Facebooku.

Sierpień

Fundacja po raz pierwszy pojawia się na Pol’and’Rock Festival i od tamtego czasu wspiera Fundację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w zakresie dostosowania festiwalu do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

4 września

Fundacja uruchamia portal Helpuj.pl – platformę zbiórkową, za pośrednictwem której darczyńcy mogą wspierać konkretne potrzeby i marzenia podopiecznych Fundacji, a także organizować kreatywne wyzwania charytatywne.

Listopad

Odbywa się pierwsza edycja kampanii społecznej Extrasprawni, poświęconej promocji sportu osób z niepełnosprawnościami. Kolejne dwie edycje miały miejsce w latach: 2019 oraz 2020.

11 – 12 maja

Odbywa się I Konferencja Sekson – o seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową. Ze względu na ogromną potrzebę dyskusji na ten temat, powstaje Projekt Sekson, który rozwija poruszane tematy, a sama konferencja staje się wydarzeniem corocznym.

Czerwiec

Przy Rondzie Unii Europejskiej w Warszawie powstaje mural, którego bohaterami są podopieczni Fundacji Avalon. Jego celem jest oswajanie warszawiaków z niepełnosprawnością oraz zachęcanie do zapoznania się z działaniem portalu Helpuj.pl.

Styczeń

Na potrzeby Projektu Sekson Fundacja realizuje badania społeczne o seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową, na podstawie których zostają wytyczone kierunki działań projektu. Raport z badań jest dostępny na stronie www.sekson.pl/badania.

Kwiecień

Ze względów pandemicznych Fundacja Avalon uruchamia możliwość rehabilitacji online. To rozwiązanie okazuje się bardzo efektywne i zostaje na stałe włączone do oferty Centrum Aktywnej Rehabilitacji Avalon Active.

19 września

Projekt Sekson, w odpowiedzi na potrzeby osób z niepełnosprawnościami, uruchamia Mapę Dostępności Fundacji Avalon. Jest to wyszukiwarka, która umożliwia użytkownikom znalezienie dostępnych gabinetów medycznych oraz specjalistów z doświadczeniem w pracy z pacjentami z niepełnosprawnościami. Mapa ma swoją premierę podczas II Konferencji Sekson.

Styczeń

Fundacja uruchamia możliwość założenia subkonta online poprzez formularz dostępny na stronie internetowej. Od tej pory istnieją dwie drogi do uzyskania subkonta: tradycyjna i online.

Kwiecień

Fundacja uruchamia Kompleksowe Centrum Poradnicze, w ramach którego osoby z niepełnosprawnościami oraz ich bliscy mogą skorzystać z bezpłatnych porad specjalistki ds. niepełnosprawności, psychologa, prawniczki oraz seksuolożki.

Fundacja powołuje do życia spółkę „Wystarczy zacząć” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Do zadań nowo powołanego podmiotu należeć ma prowadzenie działalności gospodarczej, z które zysk wspierać ma działalność statutową Fundacji. Spółka ponadto organizacyjnie i produkcyjnie ma wspierać Fundację w realizowanych przez nią wydarzeniach na rzecz wsparcia osób z niepełnosprawnościami.

Maj

Fundacja wprowadza możliwość przekazania darowizny za pośrednictwem błyskawicznych przelewów na telefon BLIK.

Listopad

Fundacja udostępnia swoim podopiecznym Indywidualne Panele Wpłat do zbiórek darowizn. Nowe narzędzie to przejrzysta i intuicyjna podstrona dla darczyńcy.

Aby zapewnić jeszcze lepszą komunikację z podopiecznymi, darczyńcami i sympatykami Fundacji uruchomiony zostaje profil Fundacji na Instagramie.

3 grudnia

Odbywa się premiera świątecznej piosenki o pomaganiu „Helpuj w święta”, która ma zachęcić do dzielenia się dobrem w tym wyjątkowym czasie. Piosenka powstała w ramach portalu Helpuj.pl.

23 grudnia

Startuje kampania społeczna „Pełnosprawni w miłości”, której celem jest pokazanie, że osoby z niepełnosprawnościami również mogą kochać i zakładać szczęśliwe rodziny. Trwa ona do lutego 2022 roku.

11 – 12 luty

W ramach projektu Avalon Exteme odbywają się pierwsze zawody simreacingowe – Avalon Extreme GT Challange, w ramach których zawodnicy z niepełnosprawnościami mierzą się z pełnosprawnymi w grze wyścigowej Gran Turismo Sport. W rzeczywistości wirtualnej wszyscy mają równe szanse!

Luty

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji wydaje zgodę dla Fundacji Avalon na uruchomienie permanentnej zbiórki publicznej, w ramach której podopieczni mogą prowadzić akcje kwestarskie na swoją rzecz.

Marzec

W odpowiedzi na wydarzenia związane z konfliktem zbrojnym w Ukrainie, Fundacja Avalon otwiera Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami. W jego ramach świadczy pomoc rzeczową, udziela informacji i porad, daje możliwość założenia subkonta oraz umożliwia skorzystanie z dofinasowania na rehabilitację dla osób z niepełnosprawnościami, które uciekły przed wojną.

Czerwiec

W wyniku m.in. aktywnego zaangażowania Fundacji Avalon udaje się wywalczyć rewolucyjną zmianę przepisów dotyczących „odpisu” podatku dochodowego na rzecz Organizacji Pożytku Publicznego. Od 2023 roku Polacy, w wyniku zmian podatkowych będą przekazywali OPP nie 1%, a 1,5% swojego podatku PIT.

Wrzesień

Odbywa się pierwszy Piknik Fundacji Avalon w Parku Romana Kozłowskiego na warszawskim Ursynowie. W programie wydarzenia znajdowały się liczne kulturalne i sportowe atrakcje, m.in. Avalon Extreme Triathlon, który został zorganizowany z okazji siódmych urodzin projektu. Wszystkie aktywności są dostępne dla osób z niepełnosprawnościami.

Fundacja Avalon, w odpowiedzi na oczekiwania Podopiecznych, wprowadza możliwość składania wniosków o dofinansowanie przez internet. Dzięki temu nie trzeba martwić się o wydruk dokumentu, konieczność wizyty na poczcie i koszty wysyłki. Po zalogowaniu się do swojego Panelu Subkonta Podopieczni mogą korzystać z dwóch form złożenia wniosku – wniosek elektroniczny i wniosek rejestrowany.

Październik

Od października każda osoba korzystająca ze wsparcia Fundacji Avalon poprzez subkonto może skorzystać z przejrzystej i łatwej w obsłudze aplikacji mobilnej, w której można zobaczyć aktualny stan środków na subkoncie, złożyć wniosek elektroniczny o dofinansowanie oraz zapoznać się z najświeższymi informacjami z życia Fundacji Avalon oraz środowiska osób z niepełnosprawnościami.

15-16 października

Odbywa się IV Konferencja Sekson, o seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową. Podczas tej edycji poruszone zostały tematy związane ze społecznym postrzeganiem i obrazowaniem ciała. W trakcie Konferencji uczestnicy biorą udział w panelach dyskusyjnych oraz warsztatach skoncentrowanych wokół zagadnień związanych z samoakceptacją, językiem ciała, edukacją seksualną, macierzyństwem oraz demedykalizacją ciała. Wydarzenie odbyło się w formie hybrydowej – online w Konferencji uczestniczy ponad 200 tysięcy widzów.

Grudzień

Fundacja organizuje konkurs fotograficzny pod hasłem „Nie różnimy się tak bardzo” z okazji Międzynarodowego Dnia Osób z Niepełnosprawnościami (3 grudnia). Celem inicjatywy było przełamywanie stereotypów dotyczących codzienności osób z niepełnosprawnościami, a także rozwijanie wrażliwości artystycznej oraz zainteresowań dotyczących tematyki niepełnosprawności i dostępności – dzięki fotografii.

Fundacja Avalon i Agencja Nie Do Ogarnięcia otrzymują nagrodę specjalną w konkursie KREATURA za odważne włączenie do debaty publicznej tematu miłości i życia seksualnego osób z niepełnosprawnościami w kampanii „Pełnosprawni w miłości”.

Staruje piąta ogólnopolska kampania społeczna Fundacji Avalon „Nic co ludzkie nie jest nam obce”. Działania kampanijne w telewizji, radiu i mediach społecznościowych pokazują, że osoby z niepełnosprawnościami mogą pełnić takie same role społeczne i realizować się w życiowych rolach na równych zasadach jak osoby pełnosprawne.

Marzec

Fundacja Avalon obejmuje patronat społeczny nad filmem „Skołowani”, czyli komedią romantyczną, w której główna bohaterka doświadcza wypadku i niepełnosprawności. Debiut reżyserski Jana Macierewicza można oglądać w kinach w całej Polsce. Uroczystą premierę filmu uświetniła wystawa „Pełnosprawni w miłości” – cykl fotograficzny Fundacji Avalon.

Maj

Z okazji Dnia Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami (5 maja) Fundacja Avalon inicjuje ogólnopolską akcję „Miesiąc Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami” oraz staruje z nową kampanią społeczną „Szanuję. Nie dyskryminuję!”. W ramach działań prowadzonych pod hasłem „Niepełnosprawność nas nie ogranicza. Dyskryminacja tak!” zrealizowany został spot telewizyjny i radiowy, przybliżający temat wykluczenia osób z niepełnosprawnościami z życia społecznego. Ponadto zebrano 1721 podpisów pod deklaracją „Szanuję. Nie dyskryminuję!” oraz opublikowano raport z badań, których wyniki ukazują, z jakimi formami dyskryminacji spotykają się osoby z niepełnosprawnościami w różnych sferach życia. Na zakończenie akcji odbywa się drugi Piknik Fundacji Avalon, tym razem w Parku Szczęśliwickim na warszawskiej Ochocie.

Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon wprowadza do swojej oferty bezpłatny pomiar masy ciała przy użyciu z wagi najazdowej NIB-BA-def-2010. Usługa jest skierowana do osób poruszających się na wózkach elektrycznych lub aktywnych, które bardzo często nie mają dostępu do podstawowych usług medycznych ze względu na brak dostosowania budynków i gabinetów lekarskich.

Czerwiec

Startuje Avalon Kids, czyli inicjatywa Fundacji, która jest skierowana do dzieci z niepełnosprawnościami oraz ich sprawnych rówieśników. Odbiorcami nowej oferty są również rodzice, opiekunowie, szkoły i placówki medyczne. Działania Avalon Kids obejmują rehabilitację, warsztaty edukacyjne oraz zajęcia rozwijające kreatywność, ciekawość świata, wrażliwość i kompetencje społeczne.

Wrzesień

Od 12 września do 15 października (dzień wyborów parlamentarnych 2023) Fundacja przeprowadziła akcję profrekwencyjną skierowaną do osób z niepełnosprawnościami pod hasłem „Decyduję za siebie, idę na wybory”. Przeprowadzone zostały działania PR-owe, w mediach społecznościowych oraz na stronie internetowej. Zachęcały one OzN do aktywności obywatelskiej, korzystania z przewidzianych dla nich przez prawo udogodnień i oddania głosu w tegorocznych wyborach parlamentarnych. Dane PKW pokazały, że w 2023 roku z możliwości głosowania przez pełnomocnika skorzystało prawie dwa razy więcej OzN – 39 983 osoby – w porównaniu do poprzednich wyborów parlamentarnych, w których z tego prawa skorzystało niewiele ponad 21 500!

16 września

Na te renie Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie odbyła się IV edycja Wheelmageddonu , czyli największego w Polsce biegu z przeszkodami dla osób z niepełnosprawnościami. Był to wielki powrót imprezy, po 5 letniej przerwie. Uczestnicy mogli rywalizować na trzech torach dla osób o różnych rodzajach niepełnosprawności (chodzący, paraplegia, tetraplegia), na trzech różnych etapach trudności: FIGHTER, WARRIOR, HERO. Cała impreza odbyła się w duchu idei „Prawdziwy sport jest jeden”.

14-15 października

Odbyła się V Konferencja Sekson, a jej głównym tematem były „Bliskość i relacje”, czyli podstawowe potrzeby każdego z nas. Wydarzenie przebiegło w formie hybrydowej, stacjonarnie w CIC Warsaw w Warszawie oraz online za pośrednictwem platformy Gridaly. Podczas V edycji Konferencji padł kolejny frekwencyjny rekord!

25 października

Obyło się oficjalne otwarcie przestrzeni rehabilitacyjnej dla dzieci w Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon. Od tego dnia zespół specjalizujący się w terapii najmłodszych rozpoczął przyjmowanie pacjentów.

3 grudnia (Międzynarodowy Dzień Osób z Niepełnosprawnościami)

Fundacja zorganizowała drugą edycję konkursu fotograficznego, tym razem pod hasłem „Mam tak samo jak Ty – artystyczne sceny z życia codziennego”. Udział mógł wziąć każdy – osoby z niepełnosprawnościami i bez, profesjonalni fotografowie i amatorzy. Na konkurs nadesłano 231 zdjęć, z czego jury wyróżniło 12 prac. W grudniu przez trzy tygodnie na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie znajdowała się wystawa zwycięskich prac z konkursu fotograficznego. Wyróżnione zdjęcia można było także wylicytować w ramach aukcji Allegro Charytatywni, tym samym wspierając misję Fundacji.

21 grudnia

Wystartowała szósta ogólnopolska kampania społeczna Fundacji „Teraz mnie widzisz?”, współfinansowana ze środków PFRON. Do udziału zaproszono 14 bohaterów, którym oddano głos w mówieniu o ich potrzebach, podmiotowości i indywidualności. Najważniejszym przekazem kampanii było uświadomienie społeczeństwu, kiedy i dlaczego osoby z niepełnosprawnościami czują się niewidzialne, a tym samym pomijane.

Podopiecznych

Lat działalności