Wspieramy osoby
z niepełnosprawnościami
i przewlekle chore

Pragniemy, aby osoby z niepełnosprawnościami mogłyby być samodzielne i aktywne w każdej sferze swojego życia. Leczymy, aktywizujemy, rozwijamy ich pasje i zainteresowania, a także zwiększamy świadomość społeczną w zakresie potrzeb i barier, z jakimi borykają się na co dzień. Ciągle się rozwijamy i wprowadzamy nieszablonowe rozwiązania, bo dla nas każda niepełnosprawna osoba to indywidualna historia.

Renata Orłowska udzielająca wywiadu dla TVN 24

Wsparcie Fundacji

Cele statutowe możesz wesprzeć finansowo na różne sposoby:

Na co idą Twoje pieniądze?

Rehabilitacja i usamodzielnianie

Prowadzimy szereg programów i projektów, które mają na celu pomóc osobom z niepełnosprawnościami oraz przewlekle chorym w poprawie jakości ich życia. Rehabilitujemy, udzielamy porad oraz zapraszamy do zajęć aktywizujących.

Zmiana wizerunku społecznego osób z niepełnosprawnościami

Podejmujemy działania wizerunkowe, kampanie społeczne oraz wzbudzamy dyskusje w mediach na temat sytuacji osób z niepełnosprawnościami. Chcemy, by były postrzegane jak zwykli ludzie – normalizujemy niepełnosprawność.

Łączenie światów

Do rozmów i akcji zapraszamy zarówno osoby z, jak i bez doświadczenia niepełnosprawności. Zależy nam na tym, by to przestały być dwie odrębne, nieznające się nawzajem grupy, Wszak żyjemy na tym samym świecie!

Do tej pory wypłaciliśmy
naszym podopiecznym 350 mln zł

Wsparcie podopiecznych

Naszych podopiecznych możesz wesprzeć finansowo na różne sposoby:

Na co idą Twoje pieniądze?

Leczenie i rehabilitacja

Proces leczenia oraz rehabilitacji często jest bardzo kosztowny i wymaga wielu wyrzeczeń. Podopieczni dzięki środkom zgromadzonym na subkoncie mogą sfinansować kosztowne leki oraz niezbędne terapie, które pomagają im zwiększać swoją sprawość.

Aktywizacja społeczna i zawodowa

Życie z niepełnosprawością czy chorobą stawia wiele wyzwań, zwłaszcza wtedy kiedy chce się być aktywnym i samodzielnym. Przekazane fundusze subkontowicze mogą przeznaczyć na zakup sprzętów niezbędnych do pracy i życia codziennego, np. aktywnego wózka czy dostosowanego komputera.

Spełnianie marzeń

Ograniczone możliwości ciała nie oznaczają, że osoba przestaje mieć marzenia. Jako Fundacja doskonale rozumiemy, że spełnienie jednego z nich może proprawić stan zdrowia bardziej niż niejeden lek. Dlatego umożliwiamy przekazanie środków na takie cele – to może być dostosowanie kuchni, wyjazd na turnus rehabilitacyjny czy pójście na koncert ulubionego zespołu.

Do tej pory wypłaciliśmy
naszym podopiecznym 400 mln zł

Na zdjęciu wolontariuszka podaje mikrofon osobie wypowiadającej się.

Wolontariat

Jeżeli chciałbyś pomóc, nie boisz się wyzwań i potrafisz podchodzić do rozwiązywania problemów od różnych stron, to trafiłeś we właściwe miejsce!

Na zdjęciu kobieta przed stoiskiem wystawcy na konferencji.

Oferta dla firm

Jeżeli chcesz zaangażować swoją firmę w działanie, myślisz o tym by wspólnie zrobić coś dobrego – to miejsce jest dla Ciebie!