Zdjęcie z samochodem wyścigowym jadącym po piaszczystym torze. Spod kół rozpryskuje się piasek..
Czas czytania: 2 min

ORLEN 80. RAJD POLSKI dostępny dla osób o różnych rodzajach niepełnosprawności

Jubileuszowy ORLEN 80. RAJD POLSKI jest w tym roku rundą WRC i wraca po siedmiu latach przerwy. To drugi, najstarszy rajd świata, podczas którego światowa czołówka stoczy emocjonujący pojedynek o końcowy triumf na dziewiętnastu, widowiskowych odcinkach specjalnych o długości 304 kilometrów. Mikołajki, które chlubią się mianem stolicy polskich rajdów już po raz dziewiętnasty goszczą Rajd Polski.

KIEDY: 27 – 30 czerwca 2024 r.

GDZIE: Mikołajki

Zobacz najszybsze i najbardziej zaawansowane technicznie samochody jakie rywalizują w rajdach, zobacz największe gwiazdy rajdów i poczuj niezapomniane emocje!

Dostępność

Fundacja Avalon podjęła współpracę z ORLEN 80. RAJD POLSKI na rzecz dostosowania imprezy dla osób z różnymi rodzajami niepełnosprawności. Podczas imprezy, OzN będą mogły skorzystać z licznych dostosowań, umożliwiających im komfortowe uczestnictwo w imprezie:

Dostosowana kasa

Dostosowane okienko w kasie biletowej dla osób niskorosłych i poruszających się na wózkach

Podstawki dla osób niskorosłych i dzieci

Do wypożyczenia w strefie Fundacji Avalon

Pętla indukcyjna

W kasach biletowych i w strefie Fundacji Avalon

Materiały i tłumacz PJM

Najważniejsze materiały informacyjne będą dostępne w PJM, a na stoisku Fundacji będzie można porozmawiać z tłumaczem.

Dostępne toalety

Na miejscu będzie można skorzystać z toalety dostosowanej do potrzeb osób z niepełnosprawnościami

Oznaczenia w języku Braille’a

Poręcze będą oznaczone w języku Braille’a

Sewis sprzętu

Na stoisku Fundacji Avalon będzie można skorzystać z szybkiej naprawy wózka lub sprzętu ortopedycznego

Pomoc wolontariuszy

Podczas wydarzenia będą obecni wolontariusze Fundacji Avalon, którzy będa służyć wsparciem

Miejsca przyjazne OzN

Na wydarzeniu będą miejsca w których osoby niskorosłe i poruszające się na wózkach będą mogły poczuć się dobrze

Infolinia Fundacji Avalon dla OzN

Pytania? Potrzebna pomoc? Skorzystaj z linii informacyjnej dla OzN, by uzyskać wszelką pomoc w zakresie obsługi kibicowskiej podczas Rajdu.

Zadzwoń na Pomarańczowy Telefon Wsparcia Fundacji Avalon: 530 001 130 (wybierz 1), pod którym kibice z niepełnosprawnościami mogą uzyskać wsparcie. Linia będzie działać także w trakcie wydarzenia.

Możesz też kontaktować się z nami mailowo: [email protected]

Samochód wyścigowy w kolorach i z logo Avalon Extreme.

Stoisko Fundacji Avalon

Spotkaj nas! Będziemy na Ciebie czekać z wymienionymi wyżej dostosowaniami, a także: dostosowanym samochodem Sebastiana Luty, symulatorem jazdy, handbike’em, refleksomierzem, torem przeszkód na wózku i torem „Niewidzialny świat”. Dla osób potrzebujących chwili wytchnienia przygotujemy specjalną strefę odpoczynku, a dla najmłodszych nie zabraknie atrakcji!

Bilety

Bilety na Rajd można kupić online na TopGIFT.pl  oraz podczas imprezy w kasach oraz Punktach Obsługi Klienta. Osoby niskorosłe czy poruszające się na wózkach będą mogły skorzystać z obniżonego okienka w Kasach Biletowych. W specjalnie oznaczonych kasach umieszczona będzie też pętla indukcyjna.

Pakiety biletowe

W ramach tego pakietu masz dostęp do:
  • Strefy VIP na wybranych odcinkach specjalnych (ogrodzona strefa z doskonałą widocznością na duży fragment odcinka, ekrany LED z Rally TV na żywo, nielimitowany catering oraz alkohol)
  • Strefy VIP na Super OS Mikołajki Arena (trybuna VIP z miejscami siedzącymi, duży namiot z podłogą, ekrany LED z Rally TV na żywo, nielimitowany catering oraz alkohol)
  • Parking VIP na odcinkach specjalnych (w tym parking VIP bezpośrednio przy Super OS Mikołajki Arena),
  • Strefy Silver na Super OS Mikołajki Arena (Strefa z miejscami stojącymi, strefa foodtrucków)
  • Park Serwisowy, Rally Fan Park, Kids Zone w Mikołajkach
  • Strefy kibica na odcinakach specjalnych (nie dotyczy Super OS Mikołajki Arena) W tym pakiecie otrzymasz także:
  • Rally Pass VIP, smycz, mapę rajdu, breloczek, naklejkę, nalepkę VIP, informator oraz gadżety rajdowe.
W tym pakiecie, dzieci do lat 7 wchodzą za darmo.
  • Parku Serwisowego, Rally Fan Parku, Kids Zone w Mikołajkach
Dzieci w wieku do 12 lat wchodzą za darmo.
W ramach tego pakietu masz dostęp do:
  • Strefy Gold na Super OS Mikołajki Arena (Trybuna z miejscami siedzącymi, strefa foodtruck)
  • Park Serwisowy, Rally Fan Park, Kids Zone w Mikołajkach
  • Strefy kibica na odcinkach specjalnych (nie dotyczy Super OS Mikołajki Arena) W tym pakiecie otrzymasz także:
  • Rally Pass Gold, smycz, mapę rajdu, breloczek, naklejkę.
W tym pakiecie, dzieci do lat 7 wchodzą za darmo.
  • Parku Serwisowego, Rally Fan Parku, Kids Zone w Mikołajkach
Dzieci w wieku do 12 lat wchodzą za darmo

Poznaj Zasady Bezpieczeństwa

• Przyjedź na oes wcześniej, by znaleźć się w strefie kibiców na 30 minut przed przejazdem pierwszego samochodu. Poruszanie się po drodze czy wchodzenie na oes po jego starcie nie będzie możliwe.
  • Podziwiaj samochody tylko z wydzielonych stref kibica.
  • Nie stój blisko trasy oesu, ani na zewnętrznej stronie zakrętu. Uważaj na kamienie wypadające spod kół samochodów.
  • Przestrzegaj poleceń sędziów ds. bezpieczeństwa.