Ulotki, wizytówki i inne materiały do apelowania

Jak powinny wyglądać materiały przesłane do Fundacji Avalon w celu wykonania ulotki informacyjnej/założenia profilu w zakładce „Nasi podopieczni”?

Do wykonania projektu spersonalizowanej ulotki oraz do zamieszczenia profilu podopiecznego na stronie internetowej Fundacji Avalon potrzebujemy tekstu oraz zdjęcia, które należy przesłać mailowo na adres: [email protected]

Jakie powinno być zdjęcie?

Umieszczenie zdjęcia nie jest obowiązkowe (zamiast niego możemy umieścić specjalnie przygotowaną do tego celu grafikę Fundacji), ale zdecydowanie poprawia ono efekt apelowania. Może to być dowolne zdjęcie, najlepiej takie, z którym podopieczny będzie czuł się dobrze. Przesłane zdjęcie powinno być ostre i wyraźne, ponadto układ zdjęcia powinien pozwolić na przycięcie go w kwadrat (400x400pics).

Jak napisać prawidłowo tekst ulotki?

Pisz prawdę – wszystkie informacje zawarte w ulotce muszą być zgodne ze stanem faktycznym, nie można wprowadzać ewentualnych darczyńców w błąd. Fundacja poprosi o dokumenty potwierdzające informacje, co do których nie ma pewności lub brakuje ich potwierdzenia w dokumentacji przy subkoncie.

Nie rozpisuj się – pisz krótko, jasno, bez skomplikowanych medycznych nazw zabiegów, leków etc. Ulotki mają format A5, więc miejsce na treść jest ograniczone (do ok. 650 znaków razem ze spacjami).

Unikaj podawania konkretnych kwot – leków, turnusów, terapii etc. Darczyńca może poprosić o dokument, który potwierdzi wysokość ponoszonych kosztów związanych z leczeniem.

Bazuj na pozytywnych emocjach, chwal się – pisz o swoich pasjach, sukcesach i motywacjach. Pokaż, że można Cię w tym wesprzeć.