• Wszyscy mniej – więcej wiemy, na czym polega dyskryminacja. W każdym podręczniku do historii można znaleźć przykłady tego zjawiska. Jednym z Czytaj więcej...
  • Fundacja Avalon, której misją jest pomoc osobom niepełnosprawnym i chorym oraz ułatwienie niepełnosprawnym fizycznie dostępu do profesjonalnej rehabilitacji, poszukuje osoby Czytaj więcej...
  • Drogi w odchudzania są tak naprawdę dwie. Oczywiście mają swoje "wersje". Ale wybór w gruncie rzeczy sprowadza się do takiego: Czytaj więcej...
1% podatku

Fundacja Avalon od 2009 roku posiada status OPP (organizacji Pożytku Publicznego), co oznacza że jest uprawniona do otrzymywania 1% podatku na cele statutowe oraz na rzecz swoich Podopiecznych.

Kto może przekazać 1%?

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami 1% na rzecz OPP (Organizacji Pożytku Publicznego) mogą przekazać:
•    płatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych
•    płatnicy podatku liniowego
•    ryczałtowcy
•    osoby uzyskujące dochody z rynków finansowych (giełda i inne)
•    osoby uzyskujące dochody z rynku nieruchomości
a więc wszyscy, wypełniający PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38.

Jak przekazać 1% podatku?

Krok 1.

Oblicz podatek należy wobec Urzędu Skarbowego, wypełniając zeznanie PIT (np. PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38)

Krok 2.

Wypełnij rubrykę  WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP). W tej rubryce wpisz następujące dane:

• Numer KRS: 0000270809 - w tym roku nie trzeba podawać nazwy Fundacji - wystarczy sam KRS
  • Wnioskowana kwota - kwota, którą chcemy przekazać na rzecz organizacji, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1%   kwoty podatku należnego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.

wycinek PIT 36 2011 z tekstemhm

WAŻNE:

Jeśli chcesz przekazać swój 1% podatku na rzecz konkretnego Podopiecznego wypełnij koniecznie rubrykę DODATKOWE INFORMACJE, wpisując w niej nazwisko i numer subkonta osoby której chcemy podarować 1% np. „KOWALSKI, xxx”.

wycinek PIT

Krok 3.

Złóż PIT w odpowiednim terminie, 1% podatku na konto Fundacji przekaże Urząd Skarbowy

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE FUNDACJI AVALON :)

epitypobierz

epityuruchom

Program e-pity Copyright 2016-2017 e-file sp. z o.o. sp. k.   e pity po prostu

Aby przekazać 1% na rzecz wybranego Podopiecznego mogą Państwo skorzystać z Programu PIT zamieszczonego na profilu Podopiecznego w zakładce "Nasi Podopieczni".

Zachęcamy Państwa do skorzystania z Poradnika. Znajdują się tam pytania i odpowiedzi dot. PIT-11 oraz szczegółowe informacje na temat wypełnienia PIT-37.

Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2016 r. poz. 922) informujemy, iż administratorem Pani/ Pana danych osobowych jest Fundacja Avalon Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym z siedzibą przy ul. Michała Kajki 80/82/1, 04-620 Warszawa. Pani/Pana dane osobowe w zakresie imienia i nazwiska, adresu, nazwy Urzędu Skarbowego, pod który Pan/Pani podlega, zostały udostępnione przez Urząd Skarbowy Warszawa Wawer Fundacji Avalon, w celu prowadzenia bazy „Darczyńcy”, a także w celach kontaktowych, jeśli w formularzu rozliczenia rocznego wyraził/-a Pan/Pani zgodę na przekazanie powyższych danych OPP.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania. W razie takiej konieczności dane mogą być udostępniane podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Dane osobowe w zakresie imienia i nazwiska, nazwy Urzędu Skarbowego, pod który Pan/Pani podlega będą udostępnione beneficjentom Fundacji Avalon, na co przysługuje prawo sprzeciwu.

Równocześnie informujemy Panią/Pana o prawie wniesienia, w przypadkach wymienionych w art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5 Ustawy, pisemnego, umotywowanego żądania zaprzestania przetwarzania danych ze względu na szczególną sytuację oraz o prawie wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych w przypadkach, wymienionych w art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5 Ustawy, gdy administrator danych zamierza je przetwarzać w celach marketingowych lub wobec przekazywania danych osobowych innemu administratorowi danych.

opp fundacja 750200 uruchom 1

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BGŻ BNP Paribas

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>