Xawery ma 9 lat. Na cukrzycę t. I zachorował w czerwcu 2017 r. Choroba rozpoczęła się niespodziewanie, a przyczyna pozostaje nieznana. Komórki beta trzustki Xawerego produkujące insulinę zostały zniszczone.

Cukrzyca t. I jest chorobą autoimunologiczną, przewlekłą i nieuleczalną. Xawery, żeby funkcjonować w środowisku szkolnym, musiał bardzo szybko nauczyć się samodzielnego podawania insuliny penami. Dziecko przyjmuje insulinę 5 razy dziennie i raz w nocy. Ze względu na skoki poziomu cukru ma wszczepiony system Freestyle LIBRE. Pomimo choroby Xawery jest radosnym chłopcem. Wszystkie zgromadzone środki przeznaczymy na system Freestyle LIBRE, leki oraz specjalistyczną żywność i sprzęt dla diabetyków.

WALKA Z CUKRZYCĄ TRWA W DZIEŃ I W NOCY

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Stegienta, 9704 wspierasz Xawerego w walce z chorobą oraz codziennym funkcjonowaniu. DZIĘKUJEMY!