Wicio walczy o najmniejszy kęs, jest karmiony głównie przez sondę do żołądkową. Nie potrafi utrzymać płynów w ustach ani treści pokarmowej, ciągle wymiotuje, jego język, podniebienie, mięśnie jamy ustnej nie funkcjonują tak jak u nas.

Dziecko takie jak on nie potrafi jeść, robić czegoś co jest dla nas tak naturalne i nad czym się nie zastanawiamy konsumującą pokarmy i płyny. Musi się tego nauczyć, tylko dzięki temu na szansę przybierać na wadze i normalnie się rozwijać. Potrzebuje intensywnej opieki neurologopedy specjalizującego się w terapii zaburzeń karmienia oraz turnusów żywieniowych. Dodatkowo Wicio urodził się z zniekształconymi paluszkami w obu stopach. Będzie wymagał zabiegu korygującego palce oraz związanej z tym rehabilitacji.

Przekazując 1% lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem POMORSKI,12148 pomagacie Wiciowi w codziennym funkcjonowaniu.