Witam, nazywam się Patrycja Pyskło i mam 22 lata. Mimo młodego wieku życie szpitalne nie jest mi obce z powodu towarzyszących mi od najmłodszych lat chorób.

Początek roku 2014 wskazywał na to, że moje zdrowie ustabilizowało się w znacznym stopniu. Niedługo cieszyłam się biegiem sytuacji, a w październiku usłyszałam kolejną w swoim życiu diagnozę, którą wtedy potraktowałam, jak wyrok. Było to stwardnienie rozsiane. Aktualnie wiem, że nie jest takie jak wskazuje opinia publiczna. Jestem silną osobą i daję z siebie wszystko, by zaprzeczyć powszechnie znanym obrazom osoby chorej na stwardnienie rozsiane. Jednakże, aby tak było, a ja mogła żyć, jak przeciętna 22-letnia osoba, będąca choć w pewnym stopniu niezależna, jest potrzebna między innymi rehabilitacja, aktywny tryb życia, a także przyjmowanie leków, poczynając od suplementów. Bywają cięższe chwile, ale wiem że nie mogę się poddać, ponieważ mam w życiu cel - nie przegrać z chorobą i spełnić marzenia.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem PYSKŁO, 8460 wspierasz mnie w codziennym funkcjonowaniu.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon