Michał Stawowy

1 lutego 2014 Michał poleciał z kolegą na pierwszy od siedmiu lat, tygodniowy urlop do Gruzji. Podczas drugiego dnia pobytu niefortunnie upadł na schodach i doznał urazu mózgowo-czaszkowego, czego skutkiem był stan śpiączki pourazowej. Przeszedł różnego rodzaju zapalenia płuc, operację kraniotomii oraz leczony był na niewydolność nerek.Niestety, w związku z krótkim pobytem za granicą, Michał nie wykupił ubezpieczenia. Wszelkie koszty pielęgnacji, leczenia w zagranicznych szpitalach, logistyki oraz koszty transportu specjalnym samolotem medycznym do Polski, spadły na budżet rodzinny.Michał podjął rehabilitację w prywatnym ośrodku w Krakowie, lecz po kolejnych wizytach w szpitalach rodzinnie skupiliśmy się na rozwiązaniu podstawowych problemów wynikających z wyniszczenia organizmu oraz powstałych w trakcie leczenia odleżyn IV stopnia. Obecnie (od sierpnia 2014) Michał przebywa na Oddziale Medycyny Paliatywnej w ZOL'u w Krakowie na diecie przemysłowej pod troskliwą opieką personelu medycznego. Oprócz skromnej rehabilitacji psychologiczno-logopedycznej i funkcjonalnej w ośrodku (głównym zadaniem oddziału jest opieka i leczenie pacjentów) obecnie juższeść razy w tygodniu (odpłatnie) prowadzona jest rehabilitacja funkcjonalna. Michał regularnie odzyskuje wagę ciała (na dzień dzisiejszy została odstawiona dieta przemysłowa, ponieważ Michał odzyskał odruch przełykania i obecnie sam się posila), powoli leczy rany (na dzień dzisiejszy dwie poważne odleżyny znajdują się tylko na piętach)i od niedawna stawiaPIERWSZE KROKI (z rehabilitacji przyłóżkowej Michał przeszedł na salę rehabilitacyjną, gdzie znacznie lepiej stymuluje mięśnie nóg i pozostałych części ciała:-) I co najważniejsze, pomimo upływu już roku od wypadku, ciągle jest w dobrej kondycji psychicznej iCIĄGLE MU SIĘ CHCEpracować nad sobą. Póki co Michał jeszcze słabo mówi (powtarza pojedyncze słowa coraz bardziej wyraźnie) oraz słabo zapamiętuje (szczególnie osoby), ale z czasem i na to przyjdzie czas :-)Z góry dziękujemy za pomoc.February 1, 2014 Michael flew with a friend for a week's vacation (first in seven years) to Georgia. During the second day of his stay, unfortunately fell on the slippy stairs and suffered cranial cerebral trauma, resulting in a traumatic coma. Has undergone various types of pneumonia, craniotomy surgery and kidney failure treatment. Unfortunately, due to teh short stay abroad, Michael does not bought insurance. All costs of medical care, treatment in a foreign hospitals, logistics and transport costs within a secial medical plane to Poland, fell on the family budget.Micheal took a rehab in a private rehabilitation center in Cracow, but after subsequent visits to the hospital, family focused on solving the main problems arising from: cachexia and pressure ulcers (bedsores) grade IV (occured during treatment). Currently (since August 2014) Michael resides in the Department of Palliative Medicine at ZOL i Cracow. Is on industrial diet (oral nutritional supplements) and treated by the cared medical staff. In addition to the modest psychological-speech therapy in a department (main task of the department is to care and treat patients) presently six times a week (surchage) is conducted functional rehabilitation. Micheal regularly recovers body weight (actually industrial diet is finished due to restored swallowing reflex), slowly heals wounds (presently two most serious wounds are located on the feet) and recently put FIRST STEPS (from bedside exercises Michael moved into a rehabilitation room where he does a better job with his legs and other parts of body muscles :) And most importantly, despite the lapse of almost one year of the accident is still in good mental health and SITLL WANTS TO improve his health. Michael doesn't speak well (he repeats single words but more specifically) and he faintly remember (especially people), but hopefully more time is needed :)Passing the 1% of tax or donation toAvalon Foundation with a note Stawowy, 3177You will help Michael in his recovery.Thank You in advance for Your help.

HELP MICHAEL IN FIGHT ABOUT EFFICIENCY AND SELF-RELIANCE

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Stawowy, 3177 pomagacie Państwo Michałowi w powrocie do zdrowia.

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT za rok ubiegły. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE FUNDACJI AVALON :)

Pobierz wersję dla systemu Windows

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu MAC OS:

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu Linux:

Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k.    e pity po prostu

Prowadzone przez: BGŻ BNP Paribas Bank Polska S.A.<