Co to jest zbiórka publiczna?

Zbiórką publiczną jest zbieranie gotówki lub darów w przestrzeni publicznej (np. na ulicy, w parku, na cmentarzu, w sklepie) – np. do skarbon, puszek. Darczyńcy są anonimowi, a zbierane środki nie są w inny sposób rejestrowane.

Zasady zbiórek publicznych reguluje ustawa dnia 14 marca 2014 r. o zasadach prowadzenia zbiórek publicznych - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140000498

Ministerstwem, które odpowiada za zbiórki publiczne (przyjmowanie zgłoszeń, sprawozdań, administrowaniem portalem zbiorki.gov.pl) jest Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Co nie jest zbiórką publiczną?

• przelewy na konto bankowe, apele o takie wpłaty,
  • wpłaty na konto np. przez PayU, przekazywanie pieniędzy za pomocą platform crowdfundingowych,
  • apelowanie w mediach, internecie, przez sms, email,
  • SMS-y charytatywne,
  • sprzedaż, np. biletów na koncert (to sprzedaż więc powinna być prowadzona
     w ramach działalności gospodarczej).
  • zbiórka na cele religijne, na terenie kościołów,
  • zbiórka koleżeńska, w zamkniętym gronie np. w pracy,
  • loteria pieniężna, fantowa (są regulowane ustawą o grach hazardowych),
  • zbiórka w szkole, tylko wśród młodzieży, nauczycieli.

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a