Nasz dramat rozpoczął się, gdy Zuzia skończyła roczek. Biegnąc przewróciła się łamiąc nosek. Nie poruszała się. Gdy się ocknęła wstała i z uśmiechem pobiegła dalej nie zwracając uwagi na krew. Takie incydenty powtórzyły się jeszcze 6 razy. Za każdym razem w biegu, co skutkowało dodatkowymi urazami, których nie czuła. 2 kolejne lata Zuzia spędziła w szpitalach, przychodniach, na przeróżnych badaniach i konsultacjach specjalistycznych. Zuzia przestawała także jeść, oddalała się od ludzi, nie poznawała bliskich, nie zwracała na nikogo uwagi, przestawała reagować na głos, cały czas jej mowa była na poziomie parumiesięcznego dziecka, biła siebie samą, układała wszystko w szeregu według sobie znanych schematów, buczała, krzyczała, machała rączkami i miała coraz więcej tików, na przykład ciągnęła bluzkę za dekolt aż krew spływała po szyi, krzyczała w nocy przez sen, była nadmiernie pobudzona fizycznie, ciągle w ruchu, nie mogła usiedzieć chwili w miejscu… długo by wymieniać. W efekcie Zuza ma zdiagnozowany autyzm, liczne zaburzenia sensoryczne, mowy i przetwarzania słuchowego oraz zaburzenia neurologiczne niesklasyfikowane. Zuzia czuje, widzi i słyszy świat inaczej. Zdarzają się utraty nabytej wiedzy i umiejętności. Bezpowrotnie. Trzeba uczyć się na nowo. Jej świat to zwierzęta. I tylko o tym z nią porozmawiasz. Słyszy, co innego, niż się do niej mówi. Złożenie prostego zdania zajmuje jej dużo czasu, często myli znaczenie słów, których się wyuczyła. Zuzia żyje w innym świecie, którego uczy się godzić z ‘naszym’. Udaje jej się pogodzić te dwie rzeczywistości dzięki licznym terapiom.Zuzia w przyszłości ma ogromne szanse funkcjonować samodzielnie i być niezależna od osób trzecich. Może ukończyć studia, pracować, założyć rodzinę. Teraz jest czas, gdy odpowiednie terapie umożliwią jej to!

Zuzia chce być zdrowa. Pomóż jej w tym.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Olek, 6062 pomagacie Państwo Zuzi w codziennym funkcjonowaniu oraz w walce o sprawność.