Wiktoria Urbańska urodziła się 25.12.2013r w Kościanie, z powodu zagrożenia życia, została przyjęta na oddział Patofizjologii Noworodka w st. ogólnym średnim z cechami hipotrofii, obniżonym napięciem mięśnia sercowego z ubytkiem w części mięśniowej, brakiem prawej małżowiny usznej, lewa małżowina dysplastyczna, obustronnym niedosłuchu oraz prawostronnym porażeniem nerwu twarzowego(porażenie Bella). Wiktoria w pierwszej dobie swojego życia została przekazana karetką N do Kliniki Neonatologii w Poznaniu. Zdiagnozowano również u dziecka zaburzenia w odpływie łez, dlatego w znieczuleniu ogólnym płukano drogi łzowe. Przeszła również badanie słuchowe z pnia mózgu, które wykazało że przy pobudzeniu bodźcem akustycznym w zakresie 2-4 kHz, uszy reagują: lewe-70dB nHL, prawe-50dB nHL.  Wiktoria nosi aparat na przodownictwo kostne od maja 2015r.,została objęta wczesnym wspomaganiem rozwoju dziecka i uczęszcza na rehabilitację logopedyczną w Rydzynie. W przyszłości lekarze wykonają dziecku rekonstrukcję małżowiny usznej. Jest pod stałą opieką lekarzy: pediatry, kardiologa, audiologa, neurologa oraz genetyka.

PROSIMY O WSPARCIE

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Urbańska, 5419, pomagasz Wiktorii w walce z przeciwnościami losu.

Odsłony: 2078