Tobiasz urodził się z wrodzoną przepukliną przeponową prawostronną, z wątrobą i jelitami w klatce piersiowej. Wiele miesięcy spędził na intensywnej terapii walcząc o życie. Niestety czas spędzony pod respiratorem pozostawił swoje ślady. Tobiaszek ma nieprawidłowy sygnał istoty białej i zmiany w mózgu, ma już półtora roku ale nie siedzi, nie czworakuje, nie chodzi, nie mówi. Ma wzmożone napięcie mięśniowe w kończynach górnych i obniżone w kończynach dolnych.

Jest pod opieką kardiologa, okulisty, chirurga, fizjoterapeuty, neurologopedy, neurologa. Wymaga konsultacji genetycznej (musimy wykonać badanie WES). Wyniki wykonanych badań oraz obraz kliniczny mogą sugerować podłoże genetyczne opóźnienia psychoruchowego. Potrzebna jest intensywna rehabilitacja i objecie wczesnym wspomaganiem rozwoju, aby Tobiaszek mógł chodzić, mówić, być sprawny i w przyszłości samodzielny.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem CHODUŃ,13123 wspierasz Tobiasza w codziennym funkcjonowaniu.