Szymonek urodził się jako zdrowe dziecko i nic nie wskazywało, że życie jego rodziny zmieni się tak diametralnie. W czwartym miesiącu życia zdiagnozowano u niego bardzo ciężką postać choroby von Willebranda typ 3 (rzadki i niebezpieczny typ 3, choroba nieuleczalna). Choroba von Willebranda to wrodzona skaza krwotoczna - choroba, której istotą jest zaburzenie krzepnięcia krwi, co objawia się skłonnością do nadmiernych lub wydłużonych krwawień. Takie krwawienia są bardzo groźne i mogą doprowadzić nawet do śmierci.Objawy choroby to:samoistne krwawienia z nosa - to najczęstszy objawskłonność do łatwego powstawania siniakówsilniejsze odczucie bólukrwawienia z dziąsełkrwawienia z przewodu pokarmowegosamoistne dostawowe wylewy krwipourazowe krwawienia do mięśni.Brak podawania leku spowodowałby nieodwracalne zmiany lub śmierć. Terapia ta odbywa się w szpitalu, gdyż są ogromne problemy z wkłuciem. Kilkakrotnie przetaczano krew (trzeci stopień zagrożenia życia).Prośba o pomoc podyktowana jest trudną sytuacją finansową rodziny. Szymonek wymaga stałej 24-godzinnej opieki, terapii i leczenia u specjalistów do tej pory aż samodzielnie będzie sobie radził.  To wszystko przekracza możliwości finansowe rodziców chłopca. Najgorsza jest niemoc, kiedy z jednej strony widzi się ból i cierpienie dziecka, a z drugiej pragnienie i chęć zabawy, która jednak może zakończyć się kolejnym urazem. Dlatego rodzice nie chcą pozwolić, aby ograniczenia przyniosły kolejne cierpienia. Ciągła walka o życie ukochanego dziecka musi być stawiana ponad niedogodności życia codziennego. Mimo tych ogromnych problemów Szymonek jest radosny i uśmiechnięty. Dziękujemy za każdą wpłatę.

WSPOMÓŻ SZYMONKA W CODZIENNYCH ZMAGANIACH

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Wasążnik, 7546 wspieracie Państwo Szymonka w walce z chorobą oraz w codziennym funkcjonowaniu.

Dziękujemy za każdą wpłatę.