Nie tak dawno temu był sobie Piotr, który był miał Żonę Ewę, cudnego psa, cukrzycę, rozrusznik serca  i obie nogi. Zatem – zasadniczo był pełnosprawnym, silnym facetem. Bo przecież z oswojoną cukrzycą można normalnie żyć, a twardziele na serce nie narzekają...

Nie tak dawno temu był sobie Piotr, który był miał Żonę Ewę, cudnego psa, cukrzycę, rozrusznik serca  i obie nogi. Zatem – zasadniczo był pełnosprawnym, silnym facetem. Bo przecież z oswojoną cukrzycą można normalnie żyć, a twardziele na serce nie narzekają. Aż przyszło lato  2015 roku i Piotr skaleczył się w stopę. Pozornie niewielka ranka okazała się koszmarem. Ponad rok Piotr walczył o zagojenie się coraz bardziej potworniejących uszkodzeń. Walczył z bólem i świadomością, że przegrywa tę bitwę…. Piotr - nieco szorstki  z natury, bezpośredni i bezkompromisowy, z gatunku tych, co to co w myśli, to na języku – wychodził z Dianą – swoim mądrym, dobrze ułożonym, wesołym psem na długie spacery, siadywał na osiedlowej ławeczce i gawędził z innymi psiarzami. Aż przyszła jesień 2016 roku i wylądował ostatecznie w szpitalu. Ważyły się ostateczne losy chorej nogi. Po jakichś dwóch tygodniach przegrał. Zapadła decyzja o amputacji.  Piotr mieszka na 3 piętrze bez windy, z dosyć ciasną klatką schodową.  Żeby nie stał się więźniem we własnym mieszkaniu konieczne stało się oprotezowanie nogi. Proteza została wyceniona na około 11.000 zł. 3.500 zł. zapłaci NFZ.  Z uwagi na długą kolejkę nie ma szans na dofinansowanie ze środków PFRON. Jednym zdaniem - brakuje nam ok. 7.500 zł. Wydaje się, że nie są to bardzo duże pieniądze, ale zdecydowanie przekraczają możliwości rodziny Piotra. Wierzymy w ludzi, w ich wrażliwość na ludzkie. Wierzymy, że uda się uruchomić łańcuch dobrych serc, dobrej woli, łańcuch kolejnych złotówek. Zwłaszcza, że wsparcie jest niezmiernie proste od strony technicznej.

Zbieramy na protezę nogi dla Piotra

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Napierała, 7578 wspieracie Państwo Piotra w zakupie protezy oraz w codziennym życiu. Zapraszamy na stronę Piotra na Facebook’u - www.facebook.com/piotr.napierala.nowa.noga/ Tam więcej informacji o Piotrze i aktualnej sytuacji.