W lipcu 2013 r., tuż przed wyjazdem na wakacje, Piotrek doznał niespodziewanego pęknięcia tętniaka w mózgu i silnego krwotoku, który uszkodził centralny ośrodek nerwowy. Nigdy wcześniej nie chorował, nie miał problemów zdrowotnych, uprawiał sport, tańczył salsę, pracował jako programista i projektant stron internetowych. Piotrek spędził ponad pięć miesięcy w szpitalu, był utrzymywany w śpiączce farmakologicznej, później na oddziale intensywnej terapii. Jego stan nadal jest ciężki, jednak dzięki celowanej rehabilitacji oraz trosce rodziny i lekarzy powoli, lecz systematycznie odzyskuje zdolności ruchowe, stara się nawiązać kontakt z otaczającym go światem i na nowo nauczyć się tego, co dla nas wszystkich jest takie oczywiste: koordynować ruchy, mówić, siedzieć, jeść.Dopiero po wypadku Piotrka zrozumiałam jak długie, trudne i kosztowne mogą być rehabilitacja, pielęgnacja i specjalistyczna opieka medyczna. Nasza rodzina nie szczędzi wydatków, żeby zapewnić bratu fachową i skuteczną pomoc medyczną, jednak zdajemy sobie także sprawę, że w obliczu długotrwałej konieczności korzystania z usług specjalistów, odpowiedniego sprzętu i pobytów rehabilitacyjnych nasze możliwości finansowe już okazują się niewystarczające.  Przekazując 1% podatku lub darowiznę FUNDACJI AVALON z dopiskiem Janeczko, 2825 pomagacie mu odzyskać sprawność. Za pomoc serdecznie dziękujemy.Karolina Janeczko – siostra Piotrka

POMÓŻMY PIOTRKOWI WRÓCIĆ DO ZDROWIA