Nikola Grzonka z Jastrzębia-Zdroju to niezwykle ambitna, przebojowa, ciepła, pełna pomysłów  i uśmiechu ciekawa świata 15-latka, która pomimo nieuleczalnej choroby, stara się aktywnie rozwijać swoje pasje. Pomimo młodego wieku zdążyła już bardzo wiele doświadczyć, 5 lat leczenia, 22 hospitalizacje, bardzo dużo badań, bolesnych zabiegów z komplikacjami, Nikola znosi za każdym razem dzielnie starając zachować uśmiech na twarzy w tych dla niej ciężkich chwilach, mimo bólu, nie poddając się. Zaczęło się niewinnie, 5 lat temu, potworny ból głowy, bardzo wysokie ciśnienie, tachykardia drętwienie rąk i nóg zasłabnięcie najczęściej po wysiłku na lekcji wf. Zaczęto ją diagnozować, mimo ciągłego pobytu w szpitalu dziewczynka coraz gorzej się czuła, brak siły, potworne nawracające bóle głowy, skoki ciśnienia, tachykardia, bladość, nierówne źrenice, spadek wagi ciała, ona się po prostu traciła a lekarze rozkładali ręce... w końcu Onkologia... pobranie szpiku, dużo bolesnych badań, dodatnie wyniki, lekarze nie umieją złożyć wszystkiego w całość co jeszcze złego się dzieje... I w końcu Klinika w Poznaniu rozszerzenie badań znów bolesnych, postawienie diagnozy MIASTENIA GRAVIS bardzo rzadka przewlekła i nieuleczalna choroba immunologiczna, która odbiera możliwość normalnego funkcjonowania, jest jedyna w swoim rodzaju jest esencją wyczerpania, brak sił, by unieść powieki, przełknąć jedzenie, oddychać. Brak sił, żeby żyć. Nikola jest obecnie po przełomie po kolejnych badaniach i hospitalizacji gdzie wykryto grasiczaka w śródpiersiu oraz guza na płucu... czeka ją trudny i bolesny zabieg tymektomi i walka z pogłębiającą się chorobą.

WSPOMÓŻ NIKOLĘ W WALCE Z CHOROBĄ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Grzonka, 6476 pomagacie Państwo Nikoli w jej  w codziennych zmaganiach z chorobą.