Mikołaj urodził się we wrześniu 2018 z poważną wadą przewodu pokarmowego (omphalocele). Już w pierwszej dobie życia przeszedł operację zamknięcia powłok brzusznych. Blisko połowę życia spędził w szpitalu, dwukrotnie przechodził sepsę, był operowany z powodu niedrożności jelit. Przed nim jeszcze operacja złączenia mięśni i plastyki brzucha.

Ponadto, choruje na młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów - przewlekłą i autoagresywną chorobę, w której układ immunologiczny niszczy własne narządy wewnętrzne, dodatkowo u niego powikłaną rzadkim i potencjalnie śmiertelnym zespołem aktywacji makrofaga. Konieczna jest kosztowna terapia lekiem biologicznym. Nie daje on szansy na wyleczenie, lecz pozwala chorobę wyciszyć i normalnie funkcjonować.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Wójcik, 12416 wspierasz leczenie, rehabilitację oraz codzienne funkcjonowanie Mikołajka, który mimo problemów jest radosnym i energicznym dzieckiem.