Nazywam się Maria Bether. Od 10 lat choruję na SLA. Jest to nieuleczalna neurologiczna choroba powodująca niedowład mięśni a w późniejszych etapach paraliż i zatrzymanie mięśni oddechowych.

Poruszam się na wózku inwalidzkim i nie jestem już samodzielna. Nie mówię, mam problemy z oddychaniem i przełykaniem /krztuszę się/. Codziennych czynności nie wykonuję sama, zdana jestem na pomoc męża i osób trzecich. Do mojej egzystencji potrzebuję coraz więcej sprzętów pomagających w codziennym funkcjonowaniu oraz urządzeń wspomagających np. oddychanie respirator NIV czy koflator pomaga w odkrztuszaniu. Ze względu niesprawne dłonie muszę zakupić PCEye Mini, który umożliwia osobom niepełnosprawnym używanie komputera. Wydatki na leki, środki higieny i pielęgnacyjne, opiekunkę na 2 godziny dziennie i nowe urządzenia wspomagające funkcjonowanie są coraz większe i pomoc rodziny już nie wystarcza.

Przekazując 1% podatku Fundacji Avalon z dopiskiem Bether, 6913 pomagacie mi Państwo w walce z chorobą oraz w codziennym funkcjonowaniu, dziękuję.