Marek Ptak

Nazywam się Marek Ptak, mam 52 lata. Gdy miałem 25 lat rozpoznano u mnie barwnikowe zwyrodnienie siatkówki, retinitis pigmentosa. Choroba zaczęła ograniczać mojej zdolności do samodzielnego poruszania się. Początkowo nie było to zbyt dokuczliwe, bo największym problemem był problemy ze wzrokiem – po zmroku praktycznie przestawałem cokolwiek widzieć. Mimo tego jakoś udawało mi się funkcjonować, pracować. Po 10 latach znowu choroba gwałtownie przyspieszyła. Nie byłem zdolny do pracy zawodowej. Lekarze nie uświadamiali mnie czym dokładnie jest ta choroba. Mimo to dalej jakoś sobie radziłem. Tak było do 2006 roku, do kolejnego gwałtownego pogorszenia wzroku. Od tamtej pory jestem określany jako niezdolny do samodzielnej egzystencji i zależny od osób trzecich. Moje pole widzenia skurczyło się do 5%. Dzięki okularom widzę 6%. Staram się jednak jak najwięcej „zobaczyć” i dalej żyć normalnie. Nie mogę pracować, ale nadal swoją wiedzą zawodową dzielę się z innymi. Choroba pomogła mi zobaczyć, że żyjąc dla innych i pomagając im, jednocześnie pomagam sobie.

PROSZĘ O POMOC W WALCE O NIEZALEŻNOŚĆ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Ptak, 3464 pomagacie mi Państwo w moich codziennych zmaganiach. Dzięki Państwa wsparciu mam szansę na sprawniejsze życie! Serdecznie dziękuję za pomoc!

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT za rok ubiegły. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE FUNDACJI AVALON :)

Pobierz wersję dla systemu Windows

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu MAC OS:

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu Linux:

Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k.    e pity po prostu

Prowadzone przez: BGŻ BNP Paribas Bank Polska S.A.<