Klemens urodził się w kwietniu 2009r. Problemy rozwojowe bardzo szybko zaczęły się ujawniać. Z początku niewiele odstawał od rówieśników, ale z czasem te różnice stały się bardzo wyraźne. Dzięki różnym terapiom udało się usprawnić jego funkcjonowanie. W marcu 2019r. rozpoznano u niego rzadko diagnozowany Zespół Koolen-De Vries (KDVS).

Jest pod opieką wielu specjalistów, m.in.: neurologa, urologa, endokrynologa, psychologa, logopedy, neurologopedy. Mimo wszystkich przeciwności, które niesie ze sobą obciążenie KDVS, Klemens jest bardzo pogodnym i sympatycznym nastolatkiem, uzdolnionym muzycznie. Pięknie śpiewa, gra na puzonie i perkusji. Bardzo lubi występować. Chętnie jeździ na nartach, łyżwach i rowerze. Klemens nadal potrzebuje pomocy specjalistów, dlatego prosimy o wsparcie jego dalszej rehabilitacji i rozwoju.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem ETYNKOWSKI,13760 wspierasz Klemensa w jego codziennych zmaganiach.