Nazywam się Justyna Parczewska. Od urodzenia choruję na ARTROGRYPOZĘ...

Nazywam się Justyna Parczewska. Od urodzenia choruję na .Artrogrypoza (zwana też wrodzoną sztywnością stawów) to neurogenne schorzenie polegające na upośledzeniu mięśni kończyn i kręgosłupa lub mięśni części dystalnych (rąk i nóg). Układ nerwowy nie przewodzi impulsów do mięśni skutkiem czego powstają przykurcze i zbliznowacenia mięśni. W przypadku tej choroby widoczne są na pierwszy rzut oka nienaturalnie wykrzywione stawy (zwłaszcza skrzywienia stawów kończyn górnych i dolnych) oraz ich w mniejszym lub większym stopniu ograniczona zdolność poruszania.W moim przypadku chorobą objęte są wszystkie cztery kończyny – ręce i nogi. Leczyłam się w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Prokocimiu. Przeszłam 19-naście operacji. Poruszam się o kulach (pachowych) a na dalsze odległości korzystam z wózka. Niestety nie jestem w stanie samodzielnie wykonać większości codziennych czynności, które dla zdrowego człowieka są czymś normalnym i łatwym. Dlatego jest mi cały czas potrzebna pomoc i opieka drugiej osoby. Sama nie umyję się, nie ubiorę, nie przygotuję sobie posiłku. Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać.Nie jest łatwo osobie niepełnosprawnej znaleźć osobę, która ją pokocha i weźmie na siebie taką odpowiedzialność. Mimo choroby odnalazłam w życiu prawdziwą miłość. W czerwcu 2014 r. zostałam szczęśliwą Żoną. A we wrześniu 2015 r. stałam się spełnioną kobietą – wydałam na świat owoc tej miłości – ukochanego Syna, Dawidka. Moja rodzina jest sensem mojego życia.Dzięki Fundacji Avalon można mi pomóc poprzez darowizny, przekazując 1% podatku, SMS-ów charytatywnych oraz aukcje allegro, na których można m.in. nabyć moje prace oraz rzeczy podarowane przez darczyńców.Zwracam się z gorącą prośbą o przekazanie 1 % podatku lub darowizny FUNDACJI AVALON z dopiskiem Parczewska, 4963.

ARTROGRYPOZĘ