Kuba ma 4 lata. Półtora roku temu dostaliśmy diagnozę: autyzm. Kuba nie mówi, ma problemy z rozumieniem mowy,  wykonywaniem poleceń...

„Autyzm jest jak Tetris. Ciągle trzeba dopasowywać poszczególne elementy, by układanka się zgadzała.Tylko tych elementów jest tak dużo i tak szybko trzeba reagować..."Kuba ma 4 lata. Półtora roku temu dostaliśmy diagnozę: autyzm. Kuba nie mówi, ma problemy z rozumieniem mowy,  wykonywaniem poleceń. Nie jest w stanie zrozumieć, co się do niego mówi, przy dłuższych zdaniach złożonych gubi się, reaguje jedynie na proste, krótkie komunikaty. Występują u niego problemy z pamięcią, zapomina wyuczone słowa. Ma dużą niezgrabność ruchową, przez co, np. nie potrafi ubrać się samodzielnie. Kuba nie umie nic narysować,  nie lubi czytania książeczek, ma problem z koncentracją. Boi się głośnych dźwięków. Przejawia agresję i autoagresję. Oprócz tego zdiagnozowano u niego problemy jelitowe. Konieczne było wdrożenie specjalnej diety.Terapie są bardzo kosztowne. Dochodzą wydatki związane z utrzymaniem diety. Najdroższe są zalecane badania i analizy oraz stosowanie leków, których w Polsce brakuje, a po których znacznie poprawia się funkcjonowanie Kuby. Każda przerwa, spowodowana najczęściej brakiem stałych, potrzebnych środków, to regres u Kuby i nasza beznadziejna bezsilność.  Będziemy wdzięczni za każdą najdrobniejszą pomoc

WSPOMÓŻ NAS W CODZIENNYCH ZMAGANIACH

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Stefański, 6483 pomagacie nam Państwo mierzyć się z rzeczywistością.

Rodzice Kuby - Magdalena i Michał Stefańscy