Nazywam się Elżbieta Karpińska, mam 55 lat. Niespełna dwa lata temu dowiedziałam się, że cierpię na nieuleczalną i śmiertelną chorobę mięśni - stwardnienie boczne zanikowe (SLA).

Choroba przyszła nie wiadomo skąd. Jej pierwsze objawy pojawiły się w 2018 r., gdy w wyniku infekcji dróg oddechowych pogorszyła mi się mowa. W tej chwili mówię bardzo niewyraźnie. Z bliskim porozumiewam się pisząc. Trudności w komunikacji uniemożliwiły mi wykonywanie pracy opiekuna medycznego w domu pomocy społecznej. Czuję, że każdego dnia choroba odbiera mi siły. Postęp choroby może z czasem doprowadzić do całkowitego zaniku mięśni, a w konsekwencji do śmierci. W celu spowolnienia postępu choroby niezbędne są rehabilitacje, odpowiednia dieta oraz stała opieka lekarska. Modlę się o to żebym jak najdłużej mogła cieszyć się życiem, które jeszcze mi pozostało. W codziennym życiu zawsze starałam się pomagać innym, teraz sama potrzebuję pomocy, dlatego proszę o wparcie!

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem KARPIŃSKA,13570 wspierasz mnie w codziennych zmaganiach.