Nazywam się Barbara Grochowska, choruję na Toczeń Układowy. Jest to choroba związana z autoagresją organizmu, czyli mój organizm toczy wojnę sam ze sobą, zdrowe tkanki uznaje za chore i zaczyna je zwalczać, stopniowo je wyniszczając.

W moim przypadku główny problem stanowi zniszczenie stawów, ich ból i sztywność, to moja codzienność, przykurcze i osłabienie mięśni. Wymagam stałej aktywności fizycznej, rehabilitacji i pracy z fizjoterapeutą, by jak najdłużej opóźniać proces degradacji stawów, a tym samym móc prowadzić w miarę normalne życie. Koszty leczenia nie należą do niskich. Jestem pod opieką kilku specjalistów jednocześnie: reumatologa, ortopedy, kardiologa, nefrologa, endokrynologa, pulmonologa, okulisty.

WSPOMÓŻ MNIE W CODZIENNYCH ZMAGANIACH

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem GROCHOWSKA, 7273 pomagacie mi w codziennej walce w chorobie.

Dziękuję wszystkim, którzy zdecydują się na wszelką pomoc.