Aneta Świercz

Mam na imię Aneta. Jestem osobą całkowicie niewidomą ze średnią wadą słuchu. Mimo to w styczniu tego roku uzyskałam tytuł doktora nauk technicznych w dziedzinie informatyki na Politechnice Warszawskiej. Zaraz po tym zostałam przyjęta do pracy przy interdyscyplinarnym projekcie badawczym „W dialogu”.Kiedy idę sama z białą laską przez Warszawę, rozpoznaję kierunki na wyczucie. Ciągłe wpadanie na zaparkowane samochody na chodnikach (każdy pod innym kątem) powoduje, że tracę orientację. Niezwykle ważne w tym momencie staje się dla mnie bardzo precyzyjne określenie źródła dźwięku. Jednoznaczne zlokalizowanie ulicy pozwala mi odzyskać orientację w terenie. Na podstawie słuchu oceniam odległość. Mieszkam sama, tylko dźwięk może mnie poinformować, że w mieszkaniu dzieje się coś niebezpiecznego, zatem potrzebuję mieć możliwość wychwycenia nawet cichych sygnałów. Niewidzę, gdy nalewam wrzątek. Potrzebuję słyszeć, czy woda z czajnika trafia do szklanki, czy obok - to jest inny dźwięk. Wymieniłam tylko kilka przykładowych sytuacji, w których słuch jest niezbędny dla osoby niewidomej. Takie informacje przy mojej wadzie słuchu, mogę uzyskać wyłącznie dzięki aparatom słuchowym wysokiej klasy. Aparaty umożliwiają mi również komunikowanie się z innymi ludźmi. Aparaty słuchowe, których obecnie używam, mają już dziewięć lat, a zalecane jest wymienianie ich co pięć lat. Są już bardzo zużyte. Jeden z nich jest poważnie uszkodzony -żeby działał, jest klejony polo plastrem. Konieczna jest więc jak najszybsza wymiana ich na nowe. Bez aparatów nie będę wstanie funkcjonować samodzielnie i mogę stracić wszystko, na co tak ciężko pracowałam. Nie chcę rezygnować z rozpoczynającej się właśnie kariery zawodowej, z kontaktu z ludźmi, zpostawy służenia społeczeństwu wiedzą i umiejętnościami. Dlatego też zwracam się z gorącą prośbą o pomoc w sfinansowaniu tego przedsięwzięcia. Koszt nowych aparatów to 30.000 zł (dwa aparaty słuchowe i dodatkowy mikrofon zewnętrzny). Dzięki pomocy przyjaciół udałomi się już zgromadzić kwotę 7.500 zł. Czy może Państwo chcieliby pomóc mi zrobićkolejny krok w stronę tych jakże ważnych dla mnie aparatów? Przekazując 1% podatku lub darowiznę FUNDACJI AVALON z dopiskiem Świercz, 4440 wspierają Państwa moje leczenie. Z wyrazami wdzięczności i serdecznymi pozdrowieniami,Aneta Świercz "W interdyscyplinarnym projekcie „W Dialogu” Aneta Świercz, doktor nauk technicznych, była zatrudniona w zespole IT jako ekspertka odpowiedzialna za określenie barier dostępności wytworzonego przez nas oprogramowania. Podczas realizacji zadań Aneta dała się poznać przede wszystkim jako pracownik kompetentny w swojej dziedzinie. Jako kierownik projektu mogę jednak z dużym przekonaniem napisać, że wyróżniała się ona w zespole ze względu na dociekliwość i zdecydowanie, jak też ze względu na odpowiedzialność za wykonywane prace. Aneta jest osobą dynamiczną i komunikatywną. W jej przypadku stereotyp dotyczący informatyków chętniej pracujących z maszynami niż z ludźmi w żaden sposób nie znajduje potwierdzenia. Co więcej Aneta swoją postawą i działaniem daje dowód na to, że ograniczenia fizyczne nie muszą być przeszkodą w aktywności i skuteczności. Trudno jest mi sobie wyobrazić, żeby kwestie techniczne i materialne mogły stanąć na przeszkodzie dalszemu jej rozwojowi zawodowemu i osobistemu."dr Anna Przybylska, kierownik projektu „W dialogu”

PROSZĘ O POMOC W CODZIENNYCH ZMAGANIACH

dr Anna Przybylska, kierownik projektu „W dialogu”

Drogi Darczyńco, jeżeli przekazywałeś darowiznę przez PayU między 01-17.02.2020, skontaktuj się z nami pod adresem mailowym [email protected], w celu sprawdzenia czy Twoja darowizna trafiła na wybrane subkonto. Ze względu na problemy techniczne, nie przy każdej wpłacie zaciągał się identyfikator Podopiecznego. Zależy nam aby wszelkie wpłaty zaksięgować zgodnie z Twoją wolą. Przepraszamy za utrudnienia.

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT za rok ubiegły. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE FUNDACJI AVALON :)

Pobierz wersję dla systemu Windows

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu MAC OS:

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu Linux:

Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k.    e pity po prostu

Prowadzone przez: BGŻ BNP Paribas Bank Polska S.A.<