Ada urodziła się jako zdrowe dziecko. Nic nie wskazywało na to, że jest bardzo chora. Stwierdzono Zespół Retta. Jest to rzadka, postępująca choroba genetyczna, która sieje w organizmie ogromne spustoszenie.

Z tą chorobą powiązane jest wiele dolegliwości: opóźnienie psycho-ruchowe, skolioza, ruchy stereotypowe, epilepsja, bezdechy, niekontrolowane ruchy ciała, częste infekcje, refluks, wzdęcia, trudności w żuciu i połykaniu. Ada nie mówi, nie chodzi samodzielnie, nie używa rąk, dlatego wymaga całodobowej opieki. Adriannie operacyjnie założono przezskórną gastrostomię. Jest dokarmiana przez PEG-a.

WSPOMÓŻ ADĘ W CODZIENNYCH ZMAGANIACH

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Topka, 8948 pomagacie Państwo Adriannie w codziennym funkcjonowaniu.