Urodziłem się w 1963 roku z Mózgowym Porażeniem Dziecięcym, w wyniku którego nastąpił niedowład prawej ręki i nogi. Ze schorzeniem wiąże się zanik mięśni. W dzieciństwie stwierdzono u mnie padaczkę, zaburzenia splotu ramiennego, zwyrodnienie i dyskopatię kręgosłupa, a później zwyrodnienie stawów, dnę moczanową, migrenę oraz depresję.

Codziennie staram się ćwiczyć w domu i być w stałym kontakcie z ludźmi. Moimi zainteresowaniami są : historia i teraźniejszość rodzinnych Tarnowskich Gór i Śląska. Dotychczas uzyskane środki w latach 2019 i 2020 pomogły mi na rozpoczęcie remontu łazienki wraz z przystosowaniem dla potrzeb osoby niepełnosprawnej. Kolejna pomoc pozwoli na sfinalizowanie marzenia oraz zakup sprzętu rehabilitacyjnego.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem OCHMAN,11175 pomożecie mi w codziennym funkcjonowaniu.