okładka raportu
Czas czytania: 2 min

Współpraca Fundacji Avalon i Allegro w ramach Europejskiego Miesiąca Różnorodności

Fundacja Avalon ponownie działa wspólnie z Allegro. Platforma po raz kolejny wspiera inicjatywy promujące różnorodność i otwartość. Współpraca jest częścią European Diversity Month (#EUDiversityMonth), organizowanego przez Komisję Europejską. W ramach obchodów Miesiąca Różnorodności Allegro wraz z Fundacją Avalon podjęło szereg aktywności, mających na celu budowanie świadomości w zakresie dostępności usług dla osób z niepełnosprawnościami. Ponadto platforma zachęca do podpisania Deklaracji „Szanuję. Nie Dyskryminuję!”, a także do wsparcia podopiecznych Fundacji w ramach organizowanych przez nich zbiórek na Allegro Charytatywni. To dwa sposoby, dzięki którym każdy może włączyć się w działania na rzecz umożliwiania osobom z niepełnosprawnościami dostępności do wszystkich sfer życia i usług.

Podcast z udziałem Krzysztofa Dobiesa – Dyrektora Generalnego Fundacji Avalon

Najnowszy epizod Akademia Allegro Podcast porusza temat inkluzywnego e-commerce’u. Z odcinka można dowiedzieć się, jak sprzedawcy internetowi mogą wspierać klientów z niepełnosprawnościami. Gościem podcastu był Krzysztof Dobies – Dyrektor Generalny Fundacji Avalon, który wraz z Alicją Bieszyńską z Allegro rozmawiał o wyzwaniach, z jakimi osoby z niepełnosprawnościami borykają się na co dzień. Dyskusja dotyczyła również projektowania usług z uwzględnieniem potrzeb różnych grup społecznych oraz przepisów prawnych, obowiązujących sprzedawców internetowych w zakresie dostępności.

Publikacja raportu „Daj się – jak tworzyć dostępny automat paczkowy”

Allegro i Fundacja Avalon przygotowały raport „Daj się – jak tworzyć dostępny automat paczkowy”. Teraz z opracowania mogą korzystać wszystkie firmy, które zamierzają wdrożyć automaty paczkowe. Raport powstał na podstawie wyników audytu dostępności sieci One Box przeprowadzonego przez Fundację w 2022 roku i zawiera praktyczne rozwiązania pozwalające zwiększać dostępność urządzeń w przestrzeni publicznej. Dla Allegro priorytetem było dostosowanie automatów paczkowych do jak największej ilości osób. W tym celu platforma wprowadziła udogodnienia w aplikacji Allegro, m.in. priorytetyzację wyboru wysokości skrytek w aplikacji Allegro, obsługę głosową i wysoki kontrast. Co więcej, przy automatach wprowadzono możliwość nieograniczonego podjazdu wózków, a na ekranie dodano instrukcje w języku Braille’a.

Celem Allegro jest osiągnięcie pełnej dostępności 97% urządzeń należących do sieci One Box do końca 2023 roku (w momencie publikacji komunikatu Allegro osiągnęło wynik 95%). Docelowo, wszystkie automaty w sieci mają być łatwo dostępne dla osób z niepełnosprawnościami.