Kajetan Kowalczyk

Kowalczyk, 17852
KRS

O mnie

Kajetan urodził się 26-01-2018, jest pogodnym, elokwentnym i wygadanym chłopcem. Uwielbia rysować, budować z klocków i jak czyta się mu książki. Gdy był słodkim rocznym brzdącem zdiagnozowano u niego anizokorię.

W kolejnych latach jego radosnego dzieciństwa pojawiła się ptoza, a następnie zez. Zdiagnozowano u niego porażenie nerwu okoruchowego. Przeszedł zabieg nosowej transpozycji mięśnia prostego bocznego w oku prawym, powodujący stałe unieruchomienie gałki. Doszło do wysiękowego odwarstwieni siatkówki. Nie ma pełnej ostrości widzenia i jest słabowidzący. Planowane są dalsze etapy leczenia – w tym plastyka powieki górnej. Kajko jest pod opieką neurologa, psychologa i grona fantastycznych okulistów. Zaburzenie widzenia powoduje szereg odchyleń w jego funkcjonowaniu, wymaga okularów korekcyjnych, rehabilitacji oka oraz terapii SI.

Przekazując 1,5% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Kowalczyk, 17852 wspierasz Kajetana i jego rodzinę w codziennych zmaganiach, dalszym leczeniu i walce o sprawność w przyszłości.

Numer konta

Materiały do apelowania