Iga urodziła się z bardzo rzadką wadą genetyczną – delecją i translokacją chromosomu 7 i chromosomu X. W drugim miesiącu życia przeszła ciężkie zapalenie płuc, które...

Iga urodziła się z bardzo rzadką wadą genetyczną – delecją i translokacją chromosomu 7 i chromosomu X.W drugim miesiącu życia przeszła ciężkie zapalenie płuc, które znacznie ją osłabiło. Dodatkowo z powodu wiotkości krtani i słabych mięśni klatki piersiowej oraz szyi Iga wymaga częstej nebulizacji i rehabilitacji oddechowej. Córeczka w wieku 12 miesięcy ma opóźnienie ruchowe na poziomie 4-5 miesiąca życia. Nie potrafi się przewracać z pleców na brzuch i nie potrafi samodzielnie siedzieć. Nie pełza i nie raczkuje. Ma duże trudności z precyzyjnymi ruchami dłoni co opóźnia jej rozwój poznawczy. Córeczka nie słyszy na prawe uszko i wymaga aparatu słuchowego, a docelowo implantu. Wkładamy serce, wszystkie siły i możliwości w jej terapię i rehabilitację w kraju i za granicą, żeby jak najwięcej jej pomóc na tym kluczowym, wczesnym etapie życia, na którym będzie budowała swój dalszy rozwój. Wierzymy, że Iga otoczona miłością i najlepszą opieką zarówno rodziców, jak i terapeutów ma szansę na normalne funkcjonowanie w przyszłości, jednak potrzebne jest jej profesjonalne wsparcie ze strony pracowników służby zdrowia na każdej płaszczyźnie i etapie rozwoju.Staramy się zdobyć fundusze na wszystkie możliwe formy terapii i sposoby leczenia córeczki. Iga jest pod opieką: genetyka, neurologa, lekarza rehabilitacji, ortopedy, otolaryngologa, osteopaty, fizjoterapeutów, pedagoga, neurologopedy i psychologa. Do tej pory przeszła wiele specjalistycznych badań, a wiele badań i zabiegów ma jeszcze przed sobą.W imieniu swoim, Igusi i całej naszej rodziny proszę o wsparcie dla naszej córeczki. Z góry dziękujemy za okazane serce! Mama, tata i braciszkowie Igusi „Dziwny jest ten świat (…), lecz ludzi dobrej woli jest więcej i mocno wierzę w to, że ten świat nie zginie nigdy dzięki nim”. /Czesław Niemen/

PODARUJ IDZE SZANSĘ NA NORMALNE DZIECIŃSTWO I ŻYCIE

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Borkowska, 7994 pomagacie Państwo Idze w walce o sprawność i wspieracie ją w codziennym funkcjonowaniu.