Dominik od urodzenia choruje na bardzo rzadką chorobę genetyczną, Zespół Wiskotta – Aldricha, która została zdiagnozowana w czwartym miesiącu życia. Przed postawieniem diagnozy Dominik w drugiej dobie życia został zarażony posocznicą gronkowcową (sepsa) oraz wystąpiła niewydolność oddechowa, walka o jego życie była bardzo trudna, wyniki raz były lepsze raz gorsze, co wskazywało że jednak dalej coś się dzieje w tym małym człowieczku. Badania wskazały na zapalenie opon mózgowych. W szesnastej dobie życie lekarze wykryli ropniaka podtwardówkowego znad lewej półkuli mózgu, który musiał być natychmiast ewakuowany z główki naszego synka. To była kolejna walka o życie i zdrowie, kolejne pytania pozostawione bez odpowiedzi… która zakończyła się szczęśliwie. Niestety wyniki cały czas nie były takie, jakich oczekiwaliśmy. Płytki krwi były małe, nie wzrastały do norm jakie zakładali lekarze, jakie powinny być. Norma to 115-450 tysięcy płytek, Dominik miał 15-38 tysięcy. Specjalistyczne badania, coraz to inne leki, szukanie co jest powodem spadku płytek. Niestety wszystko było nieokreślone. Kolejne pytania co dalej, kolejne nieprzespane noce, przepłakane dni. Decyzją lekarzy idziemy do domu, euforia, szczęście lecz  gdzieś w głębi niepewność… Niestety Dominik przed samym wyjściem ze szpitala, z wypisem w ręce postanowił załatwić swoją potrzebę fizjologiczną, lecz zamiast tego czego się spodziewaliśmy w pampersie ukazała się krew, niestety pobyt w szpitalu był konieczny. Zostaliśmy natychmiast przewiezieni do innego szpitala na oddział onkohematologii. Lekarze pobrali szpik kostny, diagnoza… szpik czysty, nie ma białaczki. Dalsze poszukiwania… wynik… choroba genetyczna Zespół Wiskotta-Aldricha. Aby móc żyć i cieszyć się dzieciństwem niezbędny był przeszczep szpiku. Zaczęły się wszystkie procedury i… poszukiwania dawcy, który znalazł się bardzo szybko. Niezbędne było założenie drogi centralnej (Broviac) i czekanie na termin w Klinice Przylądek Nadziei a czas gonił. Kilkakrotnie Dominik musiał być toczony płytkami krwi, które potrafiły spaść poniżej 7 tysięcy. Dostaliśmy informację o terminie przeszczepu, wyznaczonego na 23 marca 2016r. stawiliśmy się 11 marca aby przegotować Dominika do otrzymania DRUGIEGO ŻYCIA. Hipermega chemia, wypadanie włosków, mnóstwo dużych strzykawek z lekami 24 godziny na dobę, płacz i łzy ale to wszystko po to aby żyć. I mamy NOWE ŻYCIE, o które cały czas walczymy, walczymy z infekcjami, wirusami, nawracającymi się powikłaniami po przeszczepowymi, ale wiemy że warto, dla Dominika. Nasz mały wojownik codziennie przyjmuje odpowiednie leki, musi być pod stałą kontrolą przeszczepowców, hematologa, neurologa, neurochirurga, endokrynologa, laryngologa jak również rehabilitantów. Wymaga to wielu poświęceń, nakładów finansowych jak i wielu barier do pokonania. Ale nie poddajemy się i dzielnie walczymy o powrót do zdrowia Dominika. Jeśli zastanawiasz się komu w  tym roku przekazać 1% pomyśl o Dominiku.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Fredyk, 5284 wspieracie Państwo leczenie Dominika.