Na grafice mężczyzna na wózku na siłowi podnosi sztangę. Napis Cross trening, One Word Gliżycko, 16 - 18.10.2021, Logotypy Avalon Extreme, Fundacji Avalon i Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Czas czytania: 2 min

Cross trening w Giżycku dostępny dla OzN dzięki szkoleniu Fundacji Avalon!

Od 16 do 18 października w One World Giżycko odbędzie się kurs prowadzenia treningów sportowych dla OzN, po którym ośrodek dołączy do budowanej w Polsce sieci miejsc treningowych dla osób z niepełnosprawnościami. Dedykowane kadrze ośrodków sportowych, wolontariuszom oraz opiekunom osób z niepełnosprawnościami szkolenie poprowadzi Krzysztof Stern – wykwalifikowany trener i sportowiec z niepełnosprawnością. Szkolenie realizowane jest w ramach dofinansowanego przez PFRON projektu „Aktywni z Avalon”, dzięki któremu powstanie aż 16 w pełni przystosowanych i przeszkolonych miejsc w Polsce.

Cross trening dla osób z niepełnosprawnościami

Crossfit mogą trenować wszyscy, niezależnie od płci czy wieku, a dzięki przeszkoleniu kadry również osoby z niepełnosprawnościami. Jest to uniwersalny trening siłowo-wytrzymałościowy, który pomaga wyrobić kondycję i wzmocnić tkankę mięśniową. Z kilku ćwiczeń tworzone są obwody, które należy powtórzyć w określonym czasie.

Trzydniowe szkolenie zostało podzielone na część teoretyczną oraz praktyczną, dzięki czemu uczestnicy, którzy zakończą kurs będą mieli kompleksową wiedzę na temat prowadzenia crossfitu i pomocy uczestnikom z niepełnosprawnością w czasie zajęć.

Giżycko na mapie sportowej dostępności

Celem projektu „Aktywni z Avalon” w ramach którego zorganizowano kurs w Giżycku jest przeszkolenie kadry z crossfitu w wybranych województwach w Polsce oraz rozwój sportów ekstremalnych i aktywizacja osób z niepełnosprawnościami. Efektem projektu będzie mapa miejsc, w których osoby z niepełnosprawnościami będą̨ mogły skorzystać z dostosowanej dla nich infrastruktury sportowej oraz zdobytej wiedzy i doświadczenia personelu.

Projekt „Aktywni z Avalon” realizowany jest przy dofinansowaniu ze środków PFRON.