Wyślij SMS charytatywny!

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Wolontariusze Fundacji Avalon

Prawie 50 osób regularnie angażuje się w działania Fundacji Avalon biorąc aktywny udział w wolontariacie - wspierają między innymi organizację zawodów, szkoleń, warsztatów, zajęć sportowych i konferencji. Ich głównym zadaniem jest towarzyszenie osobom z niepełnosprawnościami.

Wolontariat nadaje sens całemu światu organizacji pozarządowych. Wolontariusze dzielą się swoim czasem, zaangażowaniem czy swoją kreatywnością pomagając potrzebującym. Dla nas w Fundacji Avalon pomoc wolontariuszy ma znaczenie nie tylko dla zwiększenia naszych możliwości organizacyjnych, ale także – a może przede wszystkim – w procesie przełamywania stereotypów dotyczących niepełnosprawności. Tak więc ogromne dzięki dla wszystkich naszych wolontariuszyBez Was nie byłoby nas!– podkreśla Krzysztof Dobies, dyrektor generalny Fundacji Avalon

Głównym zadaniem wolontariuszy jest towarzyszenie i wspieranie w samodzielności osób z niepełnosprawnością. Wsparcie nie oznacza wyręczania, ale zachęcanie do samodzielnego wykonywania różnych czynności. Szczególnie ważne w pracy wolontariuszy Fundacji Avalon jest poznanie zasad współpracy z OzNPo zgłoszeniu, wolontariusze biorą udział w szkolenidotyczącym savoir-vivre wobec OzN.

Wolontariuszem Fundacji Avalon może zostać każdy, niezależnie od stopnia sprawności. Zadania są dobierane indywidualniew zależności od predyspozycji i zainteresowań danej osobyNie zawsze jest to też wsparcie OzN, ale mogą to być także działania organizacyjne bądź kreatywne.

Jestem osobą z niepełnosprawnością, a zostałem wolontariuszem w ramach jednej z konferencji Fundacji AvalonTo  wydarzenie dotyczyło mnie z dwóch stron. Cieszę się, że mogłem się zaangażować i pomóc w jego organizacji. Było to dla mnie cenne doświadczenie. – mówi Konrad Molis, uczestnik konferencji Sekson i podopieczny Fundacji

Wolontariat w Fundacji Avalon jest szansą - szczególnie dla tychktórzy nie mieli wcześniej możliwości poznania osób z niepełnosprawnościami - na przełamanie stereotypów i zmianę postrzegania niepełnosprawnościSzkolenia i systematyczna praca z OzN jest szczególnie ważna dla rozwoju takich kompetencji jak empatia, asertywność czy komunikacja.

Zapraszamy do dołączenia do Świata Avalon.
Więcej informacji o wolontariacie można znaleźć na stronie https://www.fundacjaavalon.pl/info_o_fundacji/wolontariat.html