NASZE PROJEKTY

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

AKTUALNOŚCI

Paulina Buczek podróżniczka i motocyklistka, autorka bloga Marzenia Trzeba Spełniać, podopieczna Fundacji Avalon.W rozmowie, zrealizowanej w ramach cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę, opowiadao tym, jak ważne jest wsparcie podczas choroby,wykluczeniu w perspektywie kobiecego ciała dotkniętego chorobą, a także o swojej motocyklowej pasji, dzięki której odnalazła siłę w walce z rakiemRozmowa została przeprowadzona w ramach projektu Seksonpoświęconego seksualności i rodzicielstwu osób z niepełnosprawnością ruchową.

U Pauliny ponad trzy lata temu zdiagnozowano inwazyjnego raka piersi.Została poddana zabiegowi mastektomii obydwu piersi oraz adneksektomii. Mimo choroby, z której konsekwencjami mierzy się do dziś, stara się żyć aktywnie. Podróże są jej pasją, którą zarazili ją rodzice, a na motocyklu przemierza Polskę i świat.

„W chwili, kiedy zachorowałam rzeczywiście ten motocykl, był taką moją odskocznią, ale też takim dowodem na to, że jestem w stanie sobie poradzić z wieloma trudnymi sytuacjami” – przyznaje rozmówczyni. Ogromne wsparcie otrzymała od swoich bliskich, a także od środowiska motocyklowego, które zaangażowało się w zbiórkę pieniędzy, które Paulina przeznaczyła na zabiegirekonstrukcji piersi. Paulina została poddana trzem operacjom – pierwsze, dwie refundowane protezy nie spełniały swojej funkcji, a co gorszapogorszyły jej stan zdrowiaDopiero trzeci zabieg, najbardziej kosztowny, przyniósł zamierzone efekty. W tym aspekcie bardzo ważne stało się dla Pauliny odkrywanie swojej kobiecości, a także akceptowanie siebie na nowo.

„Jestem wykluczona ze względu na to, że nie mam jajników, w związku z tym nie mogę urodzić dzieci i nie mogę założyć rodziny, a bardzo bym tego chciała. (…) Nie mogę też zaadoptować dziecka w związku ze swoim stanem zdrowia”. – podkreśla Paulina Buczek, zwracając uwagę na wykluczenie jakiego doświadczają kobiety z niepełnosprawnością.

W rozmowie pojawiają się także inne osobiste wątki - Paulina mówi o wyglądzie i atrakcyjności, utracie partnera i problemach, z jakimi mierzą się kobiety po przebytej chemioterapii.

Rozmowa z Pauliną Buczek to trzeci wywiad z cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzęprzeprowadzony w ramach projektu Sekson Fundacji Avalon. Do rozmów zapraszamy zarówno specjalistów z dziedziny: seksuologii, ginekologii, psychologii, jak i osoby z niepełnosprawnościami, aby bez tabu mówić o seksualności, rodzicielstwie, niepełnosprawności, społecznym jej postrzeganiu, a także o barierach i stereotypach, z jakimi OzN mierzą się na co dzień.

Celem cyklu jest rozpoczęcie dyskusji na tematy, które do tej pory były marginalizowane i z których osoby z niepełnosprawnościami były wykluczane.Cykl jest publikowany na kanale YouTube Fundacji Avalon.