Wyprawa tratwą i kajakami dla Osób Niepełnosprawnych

CEL

Celem wyprawy jest przepłynięcie przez osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami i organizatorami 6 polskich rzek i pokonanie trasy 1200 km na własnoręcznie zbudowanej tratwie i kajakach. Wyprawa umożliwi osobom niepełnosprawnym pokonanie własnych słabości oraz zdobycie nowych doświadczeń.
Organizatorzy chcą sporządzić dokładny opis trasy, który będzie mógł w przyszłości pomóc innym  w realizowaniu podobnych projektów. Będzie to pierwsza tego typu wyprawa w Polsce.

OPIS WYPRAWY
Wyprawa rozpocznie się w Polsce południowo-wschodniej w pięknym regionie Roztocza a zakończy w Szczecinie. Trasa spływu będzie prowadzona rzekami: Tanew, San, Wisła, Noteć, Warta, Odra.
Wyprawa została podzielona na 5 etapów:
?         Osuchy-  Sandomierz (rzeki  Tanew, San ) 8 dni
?         Sandomierz-Warszawa (rzeka Wisła) 10 dni
?         Warszawa -Bydgoszcz (rzeka Wisła) 10 dni
?         Bydgoszcz- Gorzów (rzeka Noteć) 12 dni
?         Gorzów- Szczecin (rzeki Warta, Odra) 10 dni

TERMIN I CZAS WYPRAWY
Wyprawa zajmie około 50-55 dni. Rozpocznie się na początku maja 2011 roku a zakończy w czerwcu.

UCZESTNICY
Uczestnikami wyprawy będzie  załoga tratwy (3 osoby), która popłynie przez całą trasę oraz 15 osób niepełnosprawnych i 15 opiekunów, którzy popłyną w 5 grupach. Na każdym odcinku trasy będą płynęły 3 osoby niepełnosprawne wraz ze swoimi opiekunami oraz  ratownik medyczny lub lekarz.

OPIS SPRZĘTU
Wyposażenie wyprawy będzie stanowiła drewniana tratwa o wymiarach 6m na 3m bez napędu mechanicznego, o owalnym kształcie i płaskim pokładzie, wyposażona dodatkowo w maszt i żagiel oraz 5 kajaków. Tratwa będzie służyła zarówno do transportu osób jak  i dodatkowego sprzętu niezbędnego na szlaku.

ZAKWATEROWANIE
Wyprawa przewiduje spanie w namiotach, korzystanie z pól namiotowych, campingów itp.

CHARAKTER WYPRAWY
Wyprawa  jest formą aktywnego wypoczynku i ma charakter rekreacyjny.  Umożliwia bezpośrednie obcowanie z naturą, doskonały relaks oraz może dostarczyć niezapomnianych wrażeń.
Aby bezpiecznie realizować cel, będzie uwzględniała warunki pogodowe.

ORGANIZATOR
Mariusz Parnicki - organizator spływów kajakowych, pontonowych oraz rejsów żeglarskich  posiadający wszelkie wymagane uprawnienia do prowadzenia w/w imprez  oraz wieloletnie doświadczenie w tym zakresie

Mariusz Parnicki
ul. 3-go Maja 16
22-440 Krasnobród
Tel. 661 84 80 62;
[email protected]www.splywy-kajakowe.com

Przygotowywana wyprawa zyskała akceptację Instytutu Marka Kamińskiego w Gdańsku. Dostaliśmy od nich wiele cennych wskazówek , które na pewno ułatwią zrealizować zaplanowany cel. Instytut jest zainteresowany umieszczeniem relacji z tej wyprawy na swojej stronie internetowej.
Osoby, które zdecydowałyby się wziąć udział w wyprawie nie będą ponosiły żadnych nakładów finansowych. Wyprawa  będzie finansowana ze środków własnych organizatora oraz osób i firm, które zdecydują się na pomoc w realizacji tego projektu.
Obecnie trwają prace wykończeniowe tratwy. Został także  przygotowany plan zakupu odpowiednich kajaków, które muszą  zostać  dostosowane  dla osób niepełnosprawnych. Dlatego bardzo ważne jest jak najszybsze poznanie przyszłych  uczestników wyprawy. Być może znalazłyby się osoby, które zdecydują się na pokonanie całej trasy,  do czego  serdecznie zapraszam.
Pozdrawiam
Mariusz Parnicki

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a