Wstępnie wypełnione zeznanie podatkowe

Czym i dla kogo jest wstępnie wypełnione zeznanie podatkowe?

Od zeszłego roku można w bardzo szybki i prosty sposób złożyć PIT korzystając ze wstępnie wypełnionego zeznania podatkowego dostępnego na stronie Ministerstwa Finansów. Usługa ta jest dostępna tylko dla składających PIT-37 i PIT-38. Ze względu na to, że do Urzędów Skarbowych muszą spłynąć wszystkie niezbędne informacje, rozliczać się w ten sposób będzie można od marca.

Po raz pierwszy Ministerstwo Finansów udostępniło podatnikom usługę PFR (Pre-Filled tax Return) w roku 2015 r. i dotyczyło to jedynie PIT-37 za rok 2014. Ministerstwo udostępnienia podatnikom propozycję rozliczenia rocznego. Podatnik nie musi wypełniać sam dokumentów – robi to za niego administracja podatkowa. Istnieje oczywiście możliwość edycji i modyfikacji wszystkich pól formularza.

Ten sposób jest niezwykle szybki i wygodny, pozwala również uniknąć błędów powstałych np. przy przepisywaniu danych.

Jak to zrobić?

Należy wejść na stronę Ministerstwa Finansów - http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/wstepnie-wypelnione-zeznanie-podatkowe-pfr;jsessionid=755B0616BF01DA7810900179ED57B636.

Po otwarciu odpowiedniej zakładki, trzeba wprowadzić swoje dane:

• PESEL albo NIP
  • nazwisko i imię
  • datę urodzenia
  • kwotę przychodu uzyskanego w 2015 r.

Następnie system podaje informacje o dokumentach źródłowych na podstawie których, deklaracja została wypełniona. Można modyfikować dane we wszystkich polach zeznania oraz uzupełnić je o informacje dotyczące np. ulg czy przekazania OPP swojego 1% podatku. Zeznanie podpisujemy Bezpiecznym Podpisem Elektronicznym lub Danymi autoryzującymi (Podpisem elektronicznym nieweryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu tj. poprzez wpisanie kwoty przychodu uzyskanego w 2014 r.). Pamiętajcie, że należy uzyskać i zachować Urzędowe Poświadczenie Odbioru wygenerowane przez system Ministerstwa Finansów, jest to możliwe wyłącznie dla dokumentów ze statusem „200”.

Ministerstwo Finansów zamieściło na youtube filmik pokazujący jak skorzystać z PFR https://www.youtube.com/watch?v=SNY9JraXswA

Czy warto skorzystać?

Jest to bardzo szybki i najmniej skomplikowany sposób na rozliczenie się z Urzędem Skarbowym. Potrzeba jedynie podstawowych danych, takich jak m.in. PESEL, data urodzenia, kwota przychodu uzyskanego w 2014 i 2015 r. Trzeba pamiętać, że nie obejmuje on jednak m.in. przychodów otrzymywanych od organów rentowych (np. ZUS). Jeśli więc podatnik otrzymywał rentę musi to sam dopisać w zeznaniu. Usługa będzie dostępna od marca i na chwilę obecną w ten sposób można będzie złożyć jedynie PIT-37 i PIT-38.

W ubiegłym roku z tej możliwości skorzystało ponad 100 tys. podatników. Ponieważ jest to naprawdę wygodny sposób rozliczenia z Urzędem Skarbowym, ta liczba na pewno będzie rosła.

Jeżeli nie jesteście przekonani zawsze możecie skorzystać z darmowego programu, który pomoże wam wypełnić PIT, znajdziecie go tu – darmowy program e-pity.

Pamiętajcie o swoim prawie do przekazania 1% podatku!

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a