Fundacja Avalon – inicjator projektu Sekson, mówiącego o seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową (OzN), jest jednym z gości tegorocznej edycji Pol’and’Rock Festival. W ramach Akademii Sztuk Przepięknych Alicja Długołęcka, pedagożka i edukatorka seksualna oraz partnerka merytoryczna projektu Sekson przeprowadzi warsztat pt. „Rehabilitacja seksualna - co to takiego?”

28 lipca o godzinie 11:30 na oficjalnym profilu projektu Sekson na Facebooku odbędzie się transmisja live video, podczas której zebrani goście będą rozmawiać o idei projektu i rehabilitacji seksualnej. Celem warsztatu jest odpowiedź na pytanie: jak (i czy) oni to robią? Uczestnicy dowiedzą się, jaką rolę w życiu osób z niepełnosprawnością odgrywa seks, jakie wyzwania stoją przed nimi podczas inicjacji seksualnej, na czym polega rehabilitacja seksualna. Szczególnym punktem warsztatu będzie spotkanie z osobami z niepełnosprawnością, które podzielą się swoimi opiniami dotyczącymi seksualności i rodzicielstwa. Rozmowa będzie dotyczyła uczuć, partnerstwa, zdrowia, płodności, dostępu do lekarzy ginekologów czy szkół rodzenia. A to wszystko w nawiązaniu do osób pełnosprawnych.

Seksualność dotyczy każdego. Musimy pamiętać, że osoby z niepełnosprawnością tak samo się zakochują, są aktywne seksualnie, mają swoje potrzeby, zakładają rodziny. A więc muszą mierzyć się nie tylko ze stereotypami, ale również z problemami, które dotyczą wszystkich ludzi, takimi jak poczucie wstydu, poczucie nieatrakcyjności, problemy ze znalezieniem partnera i problemy ściśle związane z seksualnością. Często natomiast ich wiedza na temat tych sfer życia, ich umiejętność budowania bliskości interpersonalnych i relacji seksualnych są większe, ponieważ mierzenie się z trudnościami wynikającymi z dysfunkcji ciała i społecznego wykluczania z tej sfery czyni ich bardziej uważnymi i doświadczonymi. Niepełnosprawność urealnia seksualność. Osoby z niepełnosprawnością często są otwarte na dialog i budowanie na relacji bardziej niż osoby sprawne. Osoby "sprawne" mogą się od wielu z nich uczyć. - mówi Alicja Długołęcka, pedagożka i edukatorka seksualna oraz Partnerka Merytoryczna projektu Sekson.

Temat seksualności osób z niepełnosprawnością jest obszarem, który często pozostaje poza strefą debaty społecznej w Polsce. Seksualność i rodzicielstwo to potrzeby, które są fundamentalną częścią ludzkiej natury. To miłość, bliskość, akceptacja siebie i partnera. Pragniemy tego wszyscy, niezależnie od tego, czy jesteśmy pełnosprawni, czy w jakimś stopniu niepełnosprawni. Projekt Sekson ma na celu przełamywanie mitów związanych z tym obszarem oraz pokonanie krzywdzącego tabu wokół tej tematyki.

Pol’and’Rock Festival od zawsze kojarzy się przede wszystkim z tolerancją, poszanowanie różnorodności i otwartością na drugiego człowieka. To świetne miejsce, aby poruszać tematy trudne, czasami niewygodne. Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnością ruchową jest, niestety, jednym z nich. Zmiana postrzegania tej sfery życia jest możliwa tylko dzięki otwartej dyskusji. Możliwość włączenia się w edukacyjną działalność na Pol’and’Rock Festival to dla nas ogromny zaszczyt, choć także odpowiedzialność wynikająca z reprezentowania osób z niepełnosprawnością ruchową. Mam nadzieję, że będziecie razem z nami i aktywnie włączycie się w naszą dyskusję - mówi Łukasz Wielgosz, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Avalon.

Zapraszamy do udziału w Facebook live i wysłuchania rozmowy na temat projektu Sekson.

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a