Szkolenie szybowcowe dla osoby niepełnosprawnej

Aeroklub Stalowowolski zorganizował pierwsze w naszym kraju szkolenie szybowcowe dla osoby niepełnosprawnej, poruszającej się na co dzień na wózku. Pierwszy raz Jędrzej Jaxa-Rożen wzbił się w powietrze w sobotę…
To był pewien przełom w historii polskiego szybownictwa.
Idea dotycząca przeprowadzenia takiego szkolenia wykiełkowała podczas Szybowcowych Mistrzostw Polski w Klasie Otwartej, które trwały od 16 do 25 maja na lotnisku w Turbi. Wszystko zaczęło się od tego, że pilot szybowcowy, który również jest niepełnosprawny, Adam Czeladzki, zaproponował organizację szkolenia dla osoby, która na co dzień porusza się na wózku.
Adam Czeladzki, za sprawą, którego Jędrzej Jaxa-Rożen może szkolić się to kolejna niezwykła postać w świecie szybowcowym. Pilot w 2009 r. w wypadku złamał kręgosłup. Zanim znów się podniósł, przeszedł kilka operacji, długą rehabilitację. Teraz może poruszać się o kulach. Jak podkreśla, siłę do tego by walczyć czerpał z marzeń, że dalej będzie mógł latać. Latanie jest dla niego sensem życia.
W 2011r. w PA pilot przeleciał 1068 km wykorzystując tylko siły natury. Nawet dla zdrowych pilotów jest to pułap często nieosiągalny. Gdy nabrał wiary we własne siły i możliwości postanowił, że będzie pomagał innym osobom niepełnosprawnych w szkoleniu się na pilotów.
Warto podkreślić, że Adam Czeladzki, reprezentujący Aeroklub Warszawski, podczas ostatnich Międzynarodowych Mistrzostw Polski w klasie Otwartej w Turbi na 32 zawodników, którzy wzięli udział w mistrzostwach, zajął 15 miejsce.

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a