Przygotowanie osób chorych psychicznie i osób upośledzonych umysłowo do pracy w ochronie środowska.

Projekt powstał przy wsparciu Grupy Carrefour, ukierunkowanej na niesienie pomocy osobom wykluczonym społecznie i zawodowo. Jego celem jest udzielenie pomocy osobom niepełnosprawnym w pokonaniu barier związanych z wejściem lub powrotem na lokalny rynek pracy i zachęcenie do podjęcia zatrudnienia w sektorze ochrony środowiska.

Jest on skierowany do osób chorych psychicznie i osób upośledzonych umysłowo ze znacznym i umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, które mogłyby być zainteresowane zdobyciem odpowiedniego przygotowania do podjęcia zatrudnienia w ochronie środowiska.

Projekt zakłada stworzenie warunków do rozpoczęcia aktywności zawodowej, a także nabycia czy podniesienia posiadanych kwalifikacji przez 150 niepełnosprawnych kobiet i mężczyzn chorych psychicznie i upośledzonych umysłowo. Po zakończeniu szkoleń realizatorzy projektu zapewniają około 50% uczestnikom miejsce pracy. Zostaną oni zatrudnieni w firmach współpracujących ze Stowarzyszeniem EKON.

Najważniejszym obszarem działań Stowarzyszenia EKON jest aktywizacja społeczna i zawodowa osób niepełnosprawnych, w tym organizowanie zatrudnienia w sektorze ochrony środowiska i na otwartym rynku pracy. Do dziś w ramach prowadzonych działań EKON stworzył 1104 miejsca pracy.

Program projektu:

• Ćwiczenia praktyczne z zakresu ochrony środowiska i gospodarki odpadami, w tym nauka: pracy przy taśmie sortowniczej, belownicy, obsługi wózka widłowego
• Wsparcie psychologa oraz doradcy zawodowego i udział w warsztatach z komunikacji społecznej, zarządzania stresem, asertywności oraz współdziałania w grupie
• Szkolenie z prawnych aspektów zatrudniana osób niepełnosprawnych

Osoby chętne do udziału proszone są o kontakt telefoniczny pod numerem: 512-364-111.

Zgłoszenia do uczestnictwa w projekcie są przyjmowane w terminie od 2 lutego 2012 roku.

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a