• 1
  • 3
  • 4
  • 5

Zapraszamy do udziału w bezpłatnym projekcie pn. „Wsparcie osób ze stwardnieniem rozsianym, w tym z niepełnosprawnościami sprzężonymi na rynku pracy”, którego nadrzędnym celem jest aktywizacja społeczna oraz zawodowa osób chorych na SM.

Wszelkie działania w projekcie skierowane do osób z SM mają charakter zindywidualizowany – uwzględniają ograniczenia wynikające z choroby, dostosowane są do potrzeb, możliwości i zainteresowań każdej osoby. Są kompleksowe i ciągłe.

Uczestnicy projektu spotykają się ze specjalistami różnych dziedzin, biorą udział w zajęciach zgodnie ze ścieżką zawodową opracowaną wspólnie z doradcą zawodowym i psychologiem/psychoterapeutą. Mogą uczestniczyć w wyjazdowych warsztatach aktywizacji zawodowej i społecznej, w szkoleniach zawodowych i kursach językowych, nauczyć się zawodu w trakcie miesięcznych praktyk, czy odbyć płatny trzymiesięczny staż rehabilitacyjny.

Równolegle do tych działań, pośrednicy pracy zatrudnieni w różnych regionach kraju, prowadzą rozmowy z pracodawcami, organizują spotkania i poszukują ofert pracy dla zmotywowanych do powrotu na rynek pracy lub rozpoczęcia pracy uczestników. Osoby zainteresowane podjęciem nauki mogą liczyć na wsparcie finansowe – np. opłatę czesnego, wpisowego za szkołę, sfinansowanie kursów przygotowujących do egzaminów, zakup książek i pomocy naukowych.

W trakcie projektu zapewniamy również:

- wsparcie psychologa/psychoterapeuty – w formie terapii / spotkań indywidualnych i/lub grupowych

- porady prawne, wsparcie doradcy zawodowego lub trenera pracy, w formie indywidualnych konsultacji lub spotkań grupowych

- pomoc lekarzy specjalistów – neurologów, neuropsychologów, neurorehabilitantów, neurologopedów czy rehabilitantów.

W ramach projektu szeroką ofertę specjalistycznych zajęć, warsztatów i szkoleń kierujemy do rodzin, przyjaciół, opiekunów i opiekunek osób z SM. Spotkania indywidualne z psychologiem/psychoterapeutą, zajęcia grupowe, wsparcie w rozwiązywaniu problemów prawnych mają na celu wzmocnienie, wsparcie opiekunów w ich życiowych zadaniach i przekazanie im umiejętności i narzędzi skutecznego motywowania podopiecznych do samorealizacji społeczno-zawodowej.

Wsparcie dla uczestników realizowane jest zarówno w biurach projektu różnych miastach w Polsce, jak i podczas kilkunastodniowych wyjazdowych pobytów w ośrodku „Ostoja” w Woli Batorskiej.

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń, napisz!

Fundacja na Rzecz Chorych na SM im. bł Anieli Salawy, Kraków, ul.

Dunajewskiego 5, tel. (12) 341 48 99, [email protected]

PTSR   O/Łódź,   ul.   Przybyszewskiego   255/267,   tel.   516   050 305,

PTSR   O/Biała   Podlaska,   ul.   Sienkiewicza   1,   tel. 789 248 057,

PTSR   O/Szczecin,   ul.   Dworcowa   19,   tel.   781   131   513,

PTSR   O/Konin,   ul.   Szymanowskiego   4,   tel.   798   496   177,

PTSR   O/Warszawa,   ul.   Nowosielecka   12,   tel.   796   193   586,

[email protected]

Projekt „Wsparcie osób ze stwardnieniem rozsianym, w tym z niepełnosprawnościami sprzężonymi na rynku pracy” ma charakter ogólnopolski. Wdrażany jest przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w partnerstwie z Polskim Towarzystwem stwardnienia Rozsianego oddział w Łodzi oraz Fundacją na Rzecz chorych na SM im. bł. Anieli Salawy, a sfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

opp fundacja 750200 uruchom 1

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BGŻ BNP Paribas

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>