Problemy przy rozliczeniach podatkowych

Szanowni Państwo,

W ostatnich dniach docierają do nas sygnały, że jest problem w przekazywaniu 1% na rzecz naszej Fundacji.  Część urzędów nie chciała przejmować rozliczeń, w których 1% miał być przeznaczony na Fundację Avalon, cześć  wzywała podatników do korekty rozliczeń. Problem nie dotyczy jedynie naszej Fundacji, ale też szeregu innych organizacji (np. Fundacji TVN czy Fundacji Dzieciom „Zdążyć z pomocą”).

Zamieszanie powstało z  powodu błędu w przekazywaniu danych pomiędzy Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej  a Ministerstwem Finansów - znaczna część organizacji posiadających status OPP przez pomyłkę  nie została wpisana na listę, którą dysponują urzędy skarbowe.

Nie zmienia to natomiast faktu, iż Fundacja Avalon jest Organizacją Pożytku Publicznego i można jej przekazać 1% (oficjalny spis organizacji OPP znajdziecie Państwo na stronie Ministerstwa: www.mpips.gov.pl/bip/index.php ) i Urzędy Skarbowe mają obowiązek przyjmować rozliczenia podatkowe z numerem naszej Fundacji. Wczoraj Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej wystosowało do wszystkich Urzędów Skarbowych rozporządzenie, w którym narzuca na nie taki obowiązek.

To zamieszanie, nie będzie miało wpływu na wysokość i ilość wpłat z tytułu 1% podatku na konto naszej Fundacji i subkonta naszych beneficjentów.

W razie problemów przez składaniu rozliczenia PIT związanych z wymienieniem Fundacji Avalon w rubryce związanej z 1% prosimy o powiadomienie nas o tym:[email protected] lub (022) 640 14 84.

Więcej informacji: wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/515796.html

Odsłony: 1913

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a