Ponad 50 tys. złotych od Fundacji Avalon na ratunek DPS-om

W reakcji na tragiczną sytuację Domów Pomocy Społecznej oraz Zakładów Opiekuńczo Leczniczych związaną z pandemią COVID-19, Fundacja Avalon w okresie maj-lipiec 2020 r. zorganizowała zbiórkę społeczną na zakup niezbędnych w tych placówkach środków ochrony. Zbiórka prowadzona była na portalu helpuj.pl i jej celem była pomoc zwłaszcza tym DPS-om i ZOL-om, które zostały objęte kwarantanną ze względu na pandemię koronawirusa.

W ciągu 3 miesięcy udało się pozyskać 53 495 zł. Fundacja Avalon wsparła dziewięć Domów Pomocy Społecznej, w których mieszkańcy zostali dotknięci koronawirusem. Trafiła do nich pomoc w postaci środków ochrony osobistej, w tym m.in.: 630 litrów płynu dezynfekcyjnego, 9200 rękawiczek, 1500 maseczek, 500 kombinezonów oraz 450 przyłbic. Oprócz tego Fundacja opracowała i rozesłała materiały edukacyjne, które poświęcone były minimalizowaniu ryzyka zakażania wirusem SARS-CoV-2.

W ośrodkach opieki całodobowej mieszka wielu naszych podopiecznych. Takie placówki często znajdują się w małych gminach, które nie są w stanie udźwignąć sytuacji związanej z koronawirusem. Przez niedoposażenie w środki ochrony osobistej stają się ogniskami zakażeń. W tej sytuacji nie mogliśmy pozostać obojętni, dlatego zdecydowaliśmy się na aktywną zbiórkę. - mówi Łukasz Wielgosz, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Avalon

Dzięki zbiórce Fundacji Avalon udało się zwiększyć poczucie bezpieczeństwa tak pracowników, jak i mieszkańców ośrodków opieki całodobowej i długoterminowej.

Sytuacja w ośrodkach takich jak nasz dom pomocy społecznej jest niezwykle trudna. Nasi meszkańcy przeważnie należą do grupy najwyższego ryzyka zakażeń i powikłań związanych z pandemią. Dzięki darom Fundacji mogliśmy zająć się nimi w zgodzie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa, dbając o ich życie i zdrowie - komentuje Justyna Krzysztofek, dyrektorka Domu Pomocy Społecznej w Suchorączku

Akcja pomocowa Fundacji Avalon to wspólny sukces wielu ludzi i firm. Pomagano na różny sposób, zarówno finansowo, rzeczowo, jak i przez wolontariat i społeczne zaangażowanie. Zebrane środki pochodziły od darczyńców indywidualnych oraz firm. Zbiórkę wsparto przez wysłanie 959 SMS-ów charytatywnych oraz wpłatę od firmy Formaster. Pomocy rzeczowej udzieliły firmy Dr Irena Eris, Eveline oraz American School of Warsaw, które przekazały kosmetyki pielęgnacyjne, płyny do dezynfekcji i ręcznie szyte maseczki. Równie cenne okazały się aukcje charytatywne na portalu Allegro i akcje promujące zbiórkę zorganizowane przez podopiecznych Fundacji Avalon, sportowców Avalon Extreme oraz aktorkę Paulinę Holtz. Akcje promujące zbiórkę to nowa forma pomagania przez działanie, która jest charakterystyczna dla portalu helpuj.pl. W tej formie może pomagać każdy, nawet osoby z niepełnosprawnościami.

Wszystkim pomagającym serdecznie dziękujemy. Bez Was nie osiągnęlibyśmy takiego wyniku! - mówi Łukasz Wielgosz, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Avalon.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi dotyczącymi minimalizowania ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2 przygotowanymi przez Fundację Avalon:

Infografika - Bezpieczeństwo krok po kroku

Materiały edukacyjne dla pacjentów DPS

Materiały edukacyjne dla pracowników DPS

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>