Od poniedziałku 6 lipca do wyborczej niedzieli 12 lipca realizowana będzie druga odsłona akcji, w której Fundacja Avalon wraz z grupą swoich podopiecznych i sympatyków zachęca do udziału w wyborach prezydenckich 2020. Przez cały tydzień w mediach społecznościowych Fundacji publikowany będzie cykl wpisów ze zdjęciami, na których osoby z niepełnosprawnościami będą promowały udział w głosowaniu.

Od 6 lipca na oficjalnych stronach Fundacji Avalon na Facebooku będzie można zobaczyć drugą odsłonę akcji profrekwencyjnej „Twój głos ma moc”. Pierwsza część przedsięwzięcia realizowana była przed I turą wyborów i dotarła do prawie 42 000 osób, wywołując ponad 2500 reakcji. Jest to najprawdopodobniej jedyna taka inicjatywa w Polsce. Jej wyjątkowym elementem są bohaterowie – podopieczni i sympatycy Fundacji Avalon. Jest to piętnaście osób, które swoim przykładem zachęcają do aktywności obywatelskiej i udziału w głosowaniu. Przekonują, że zamiast szukać wymówek, warto zabrać głos właśnie w tym dniu, w którym możemy decydować w pełni.

Grafika

Akcja Fundacji Avalon skierowana jest do wszystkich wyborców, a szczególnie do tych 36%, którzy w pierwszej turze wyborów zrezygnowali z prawa głosu. Jej celem jest przekonanie do udziału w głosowaniu tak osób z niepełnosprawnościami, jak i osób pełnosprawnych. „Twój Głos Ma Moc” opierać się będzie na serii postów publikowanych w mediach społecznościowych Fundacji.

Jesteśmy dumni ze wszystkich osób, które oddały swój głos 28 czerwca. Frekwencja osiągnęła poziom najwyższy od 25 lat, do lokali wyborczych udało się aż 64% uprawnionych do głosowania! Tym bardziej jesteśmy zdeterminowani, by wraz z Podopiecznymi i sympatykami Fundacji Avalon kontynuować naszą akcję przed drugą turą wyborów. Przede wszystkim chcemy dać przestrzeń do zabrania głosu tym, którzy mimo posiadanych niepełnosprawności są aktywnymi obywatelami i wielu z nich może dla nas stanowić wzór w tym zakresie – komentuje Łukasz Wielgosz, pełnomocnik zarządu Fundacji Avalon.

Wojtek Makowski

Akcja „Twój głos ma moc” to wyjątkowy projekt, w którym osoby z niepełnosprawnościami przekonują, że głosowanie warto postrzegać nie tylko jako prawo, ale również jako obywatelski obowiązek. Ma ona niewątpliwy wpływ na zaznaczenia obecności osób z niepełnosprawnościami w społeczeństwie oraz dostrzeganie ich potrzeb. Niezależnie od kandydata, sprawy największej mniejszości w Polsce, czyli osób z niepełnosprawnościami – żyje ich w Polsce ponad 3 miliony osób – zasługują na odpowiednią rangę, na większą uwagę niż kilka linijek w oficjalnym programie wyborczym. Pokazanie aktywności i zaangażowania Podopiecznych Fundacji Avalon to również realizacja misji organizacji, która jako cel postawiła sobie zmianę postrzegania niepełnosprawności.

Na potrzeby akcji „Twój głos ma moc” powstała nakładka na zdjęcie profilowe, którą można znaleźć w serwisie społecznościowym Facebook pod nazwą „Twój głos ma moc!”. Fundacja Avalon zachęca wszystkie osoby z niepełnosprawnościami do publikowania zdjęć z głosowania na swoich profilach w mediach społecznościowych.

Skorzystaj z nakładki „Twój głos ma moc!”:

www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=283730549605437

Konrad Sulewski

Odwiedź nas na:

***

Fundacja Avalon jest jedną z największych organizacji pozarządowych non-profit w Polsce pomagających osobom z niepełnosprawnościami i przewlekle chorym. Fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego. Powstała w 2006 roku. Ma siedzibę w Warszawie, jednak swoim wsparciem obejmuje osoby potrzebujące z całej Polski. Fundacja oferuje pomoc w obszarze finansowym poprzez prowadzenie subkont oraz umożliwianie zbiórek na platformie Helpuj.pl, rehabilitację w ramach projektu Avalon Active, zmianę postrzegania seksualności i Rodzicielstwa OzN w ramach projektu Sekson oraz zmianę wizerunku sportu osób z niepełnosprawnościami w ramach projektu Avalon Extreme. Obecnie wspiera prawie 10 000 osób z całej Polski.

Misją Fundacji Avalon jest wsparcie osób z niepełnosprawnościami i przewlekle chorych. Pracownicy Fundacji wierzą, że osoby z niepełnosprawnościami mogą być samodzielne i aktywne w każdej sferze swojego życia. Z Fundacją Avalon bariery nie istnieją.

Kontakt dla mediów:

Marta Dudek

534 452 357

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a