Miasto Miłosierdzia 2012 - Pomogę, bo mogę! 30.09.2012r. Warszawa

Jeśli interesuje Was idea wolontariatu, tylko nie wiecie, jak się za to zabrać, chcecie dowiedzieć sie, czym konkretnie zajmują się instytucje dobroczynne w Warszawie, albo po prostu chcecie spędzić czas w towarzystwie ciekawych ludzi - weźcie koniecznie udział w Mieście Miłosierdzia, którego organizatorem jest Centrum Myśli Jana Pawła II!!

W  miasteczku namiotowym na Placu Piłsudskiego w Warszawie swoją działalność zaprezentuje 50 organizacji pozarządowych, w tym również Fundacja Avalon! Oprócz zestawu informacji na odwiedzających czekać będą rozmaite atrakcje: występy artystyczne, zabawy, warsztaty (np. robienia zabawek z drutu, orgiami, haftu, szycia patchworku, wyrabiania ceramiki), konkursy, filmy, spotkania z osobami realizującymi projekty społeczne. Ponadto ręcznie robiona biżuteria, licytacja pamiątek przywiezionych z Rwandy, malowanie rąk w indyjskie wzory (mehendi) i wiele innych. Dla najmłodszych m.in. zajęcia plastyczne, pokaz puszczania baniek i malowanie buzi. Zaprosimy także do udziału w grze miejskiej oraz akcji pomocy: „Masz godzinę? Pomóż!”.

Na zaimprowizowanym boisku odbędzie się niecodzienny mecz: Amp Futbol Polska contra Warsaw Eagles – niepełnosprawni piłkarze zmierzą się na boisku z drużyną futbolu amerykańskiego!

O godzinie 18 na scenie rozpocznie się koncert, w czasie któego zagrają: Antek Smykiewicz i Ściana Wschodnia, Hotrot i Najlepszy Przekaz W Mieście.

Miastu Miłosierdzia towarzyszy również cykl debat społecznych:

• Pomaganie – odruch serca czy systemowe działanie? O przyszłości wolontariatu: Centrum Myśli Jana Pawła II.
  • Miejscy herosi czy tania siła robocza? Dyskusja o miejskim wolontariacie: Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”.
  • Razem można więcej? Współpraca Urzędu Miasta i organizacji pozarządowych na rzecz dobroczynności: Centrum Komunikacji Społecznej.
  • Od wolontariusza do prezydenta? Wolontariat a edukacja obywatelska. Fundacja Konrada Adenauera
  • E-wolontariat – pomoc realna czy wirtualna? Fundacja Rozwoju Filantropii w Polsce

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a