Latanie bez GRANIC - Niepełnosprawni szybują w powietrzu!

Podopieczny Fundacji AVALON Adam Czeladzki w 2009r. w wyniku wypadku złamał kręgosłup. Cały czas walczy o jak najpełniejszy powrót do zdrowia (jest dziś w stanie sam przejść o kulach 30m). Ale jak sam mówi: „Sensem mego życia jest latanie. Ono wyznacza pozostałe cele i daje mi siłę do działań”. Dlatego nie zrezygnował ze swojej pasji i już rok po wypadku znów latał na specjalnie dostosowanym jednoosobowym szybowcu. Jest przekonany, że jego rehabilitacja przynosi efekty właśnie dzięki lataniu, które daje mu poczucie równości ze zdrowymi pilotami.

czeladzki1(2)

Zdjęcie ze strony: kliknij
Pod koniec 2011r. Pan Adam dokonał niesamowitego wyczynu na skalę światową. W mekce szybowników - Gariep Dam w RPA - przeleciał  1068 kmwykorzystując tylko siły natury. Dokonał tego jako osoba niepełnosprawna na szybowcu o dwie klasy gorszym od konkurencji. Nawet dla zdrowych pilotów jest to pułap często nieosiągalny (zobacz, jak sam opowiada o swoich wrażeniach tuż po powrocie z tej wyprawy: film).

Zdjęcie ze strony: kliknij
Pan Adam jest jedynym latającym na zawodach pilotem niepełnosprawnym. Dlatego postanowił rozkręcić w Polsce latanie dla osób niepełnosprawnych i zacząć szkolić niepełnosprawnych pilotów. W ten sposób będą oni mieli szansę zdobycia zawodu oraz pracy, a także będą mieli dostęp do rehabilitacji poprzez sport!
czeladzki2(2)
Są już pierwsi chętni do wzięcia udziału w tej inicjatywie, udało się pozyskać przystosowany do potrzeb niepełnosprawnych ośrodek szkoleniowy w Lesznie oraz instruktorów.

Do rozwinięcia skrzydeł brakuje jedynie szybowca, na którym można szkolić osoby niepełnosprawne. Koszt dostosowania dwuosobowego szybowca Duo Discus do ręcznego sterowania (niezbędnego dla osób niepełnosprawnych) wynosi 11.100 EUR. Szybowiec został już zamówiony i będzie gotowy na 15 czerwca 2013.

Dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie pierwszego projektu szkolenia lotniczego osób niepełnosprawnych.

POMÓŻ DODAĆ NIEPEŁNOSPRAWNYM SKRZYDEŁ!

Przekazując darowiznę Fundacji AVALON z dopiskiem CZELADZKI, 358 pomagacie Państwo w zebraniu środków na dostosowanie szybowca dla niepełnosprawnych!
Dziękujemy.

Tu można pobrać ulotkę z informacjami, jak przekazać darowiznę.

Zachęcamy również do śledzenia dokonań Adama Czeladzkiego na www.4gliders.pl/

Więcej o samym projekcie: na stronie

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a