W dniach 19-20 września w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się konferencja pod tytułem „Sekson”, poświęcona seksualności i rodzicielstwu osób z niepełnosprawnością ruchową. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, ale wymaga wcześniejszej rejestracji, której można dokonać już teraz na stronie www.sekson.pl.

Sekson to ogólnopolska inicjatywa edukacyjna Fundacji Avalon. Projekt szeroko porusza tematykę związaną z seksualnością i rodzicielstwem osób z niepełnosprawnością ruchową (OzN). Celem inicjatywy jest zmiana stereotypów myślenia na temat życia intymnego i rodzinnego osób z niepełnosprawnościami, a także zwiększanie świadomości społeczeństwa w zakresie potrzeb i barier, z jakimi na co dzień borykają się OzN

#WyłączamyTabu i #WłączamyWiedzę o seksualności i rodzicielstwie OzN

Temat seksualności i rodzicielstwa osób z niepełnosprawnością ruchową (OzN) to w Polsce wciąż temat tabu.

W dużej części społeczeństwa funkcjonuje przeświadczenie, że rozmowy na ten temat w ogóle nie powinny być poruszane w kontekście osób z niepełnosprawnościami. Problem wynika przede wszystkim z braku wiedzy o potrzebach tej grupy w zakresie seksualności, związków i rodzicielstwa. Dlatego główne hasła, jakie przyświecają projektowi i konferencji Seksonto #WyłączamyTabu i #WłączamyWiedzę – mówi Łukasz Wielgosz, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Avalon.

Temat seksualności OzN jest istotny nie tylko z perspektywy edukacyjnej. To również bardzo ważna kwestia dla samych osób z niepełnosprawnościami. Projekt Fundacji Avalon stanowić ma źródło informacji, a także stwarza przestrzeń do dyskusji o problemach, z jakimi muszą się mierzyć OzN w tym zakresie.

W naszym kraju temat seksualności OzN to nadal obszar, który wzbudza śmiech i zażenowanie. Tymczasem my, osoby z niepełnosprawnościami, mamy takie same potrzeby jak każdy. Faktem jest, że jesteśmy w związkach, czujemy bliskość drugiej osoby i angażujemy się w relacje, nie tylko te heteronormatywne. Poprzez moją działalność na blogu i w mediach społecznościowych staram się uświadamiać, z jakimi problemami mierzą się osoby na wózkach, takie jak ja i że to taka sama grupa społeczna jak pełnosprawni. Niestety wciąż spotykam się z przeświadczeniem, że niektóre obszary życia nie powinny w ogóle interesować OzN  – mówi Renata Orłowska, autorka bloga zaniczka.pl, a także jedna z prelegentek tegorocznej konferencji Sekson.

sekson IP 27082020 1

Dodatkową barierą okazuje się również kwestia rodzicielstwa, która równie często budzi wiele nieuzasadnionych społecznych wątpliwości.

Jestem osobą z niepełnosprawnością ruchową. Pomimo ograniczeń mam wspaniałą żonę Danusię oraz dwuletniego synka Adasia. Spełniam się w roli męża i ojca. Bazując na własnych doświadczeniach mogę śmiało powiedzieć, że większość barier funkcjonuje tylko w naszych głowach. Niestety istnieje w Polsce pogląd odbierający osobom z niepełnosprawnościami przyzwolenie na zakładanie własnej rodziny i rodzicielstwo. Takie postawy są całkowicie niesprawiedliwe i często doprowadzają do alienacji, rzutując negatywnie na ogół społeczeństwa. Dlatego uważam, że dyskusja w tym zakresie to jeden z priorytetów – komentuje Łukasz Krasoń, mówca motywacyjny.

Konferencja Sekson

Konferencja edukacyjna to najważniejsze, coroczne wydarzenie, organizowane przez Fundację Avalon w ramach projektu Sekson. Jej druga edycja odbędzie się w dniach 19-20 września w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie.

Pierwszy dzień konferencji koncentrować się będzie wokół tematyki rodzicielstwa, drugi natomiast poświęcony zostanie seksualności OzN. Udział w wydarzeniu wezmą, zarówno specjaliści z zakresu seksuologii, psychologii społecznej i lekarze (m.in.  dr n. med. Piotr Świniarski i dr n. hum. Alicja Długołęcka), jak również rehabilitanci oraz osoby z niepełnosprawnościami (m.in. Renata Orłowska, Katarzyna Hajduga, Tomasz Biduś).

W tym roku poza licznymi wykładami i panelami dyskusyjnymi organizatorzy przewidzieli 9 praktycznych warsztatów poświęconych OzN i rodzicom dzieci z niepełnosprawnością ruchową. Poruszana podczas nich tematyka będzie koncentrować się wokół fizjoterapii ginekologicznej i seksualności OzN, opieki rodziców z niepełnosprawnością nad niemowlętami i wychowania dziecka z wrodzoną niepełnosprawnością.

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>