Brak środków ochrony osobistej to jeden z głównych problemów w obliczu pandemii koronawirusa, który dotyczy ośrodków pomocy całodobowej w Polsce. Fundacja Avalon otworzyła zbiórkę na portalu helpuj.pl, z której 100% darowizn zostanie przeznaczonych na zakup kombinezonów, maseczek i płynów dezynfekcyjnych. Pierwsze paczki trafią już 8 maja do DPS w Niedabylu, DPS w Suchorączku i DPS w Gorzycach. ZOL w Nowym Dworze Mazowieckim oraz DPS w Brwinowie odebrały zapas płynu dezynfekującego.

Fundacja Avalon zorganizowała zbiórkę na portalu helpuj.pl, z której 100% środków zostanie przeznaczonych na zakup podstawowych środków ochrony. Pierwsze paczki z maskami, kombinezonami, przyłbicami, rękawiczkami oraz płynami dezynfekującymi trafią do DPS w Niedabylu, DPS w Suchorączku i DPS w Gorzycach. Potrzebujących jest więcej. W Polsce mamy 824 domy pomocy społecznej. Takie placówki często znajdują się w małych gminach, które nie są w stanie udźwignąć sytuacji związanej z koronawirusem. Przez niedoposażenie w środki ochrony osobistej stają się ogniskami zakażeń. W ośrodkach stałego pobytu mieszka ok. 150 tys. osób. Trzeba pamiętać, że mieszkańcy DPS-ów i Zol-i są 30 razy bardziej narażeni na zarażenie koronawirusem i zgon z tego powodu! Na świecie ponad połowa przypadków śmiertelnych spowodowanych chorobą wywołaną przez zakażenie koronawirusem dotyczy osób przebywających w odpowiednikach domów pomocy społecznej.

Zdjecie 3zjęcie zmniejszone

W ośrodkach opieki całodobowej mieszkają również nasi Podopieczni. Nie chcemy czarnego scenariusza w Polsce, dlatego musimy działać. W kontakcie z DPSami ustaliliśmy minimalny pakiet ochronny. Pozyskujemy partnerów, by z zebranych darowizn zakupić jak najwięcej środków ochrony. Zaopatrzyliśmy trzy DPSy, pozostało jeszcze 821. Możemy realnie zmienić trudną sytuację ośrodków pomocy ale potrzebujemy wsparcia. Dlatego prosimy nawet o symboliczną darowiznę na helpuj.pl. - mówi Łukasz Wielgosz, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Avalon

Jak można pomóc?

Darowizny są w 100% wydatkowane na zakup środków ochrony osobistej. Można pomóc na różne sposoby, wpłacając dowolną darowiznę na portalu Helpuj.pl (link do zbiórki: https://helpuj.pl/cele/938-pomagamy-dps-om-i-zol-om-w-walce-z-koronawirusem), wysyłając SMS o treści POMOC pod numer 75 165 lub przez działanie. W tę ostatnią formę może się zaangażować każdy. Na potrzeby zbiórki powstała akcja „Aktorka i anglistka czytają poezję ZOL-om i DPS-om”, w którą zaangażowana jest Paulina Holtz – aktorka telewizyjna i teatralna. Poprzez swoje działanie, obie panie planują w ciągu 10 dni zebrać 1 500 zł dla ZOL-i i DPS-ów. Kiedy uda im się to zrobić wspólnie przeczytają wiersze Wisławy Szymborskiej – po polsku i po angielsku (link do akcji: https://helpuj.pl/akcje/139-aktorka-i-anglistka-czytaja-poezje-zol-om-i-dps-om).

mniejszy rozmiar 1

***

Fundacja Avalon jest ogólnopolską organizacją pozarządową non-profit posiadającą status Organizacji Pożytku Publicznego. Powstała w 2006 roku. Ma siedzibę w Warszawie, jednak swoim wsparciem obejmuje osoby z niepełnosprawnością i przewlekle chore z całej Polski. Fundacja oferuje pomoc w obszarze finansowym poprzez prowadzenie subkont oraz platformy crowdfundingowejHelpuj.pl, rehabilitację w ramach projektu Avalon Active oraz zmianę wizerunku sportu osób z niepełnosprawnością w ramach projektu Avalon Extreme. Obecnie wspiera prawie 10 000 osób z całej Polski.

Misją Fundacji Avalon jest wsparcie osób z niepełnosprawnością i przewlekle chorych. Pracownicy Fundacji wierzą, że osoby z niepełnosprawnością mogą być samodzielne i aktywne w każdej sferze swojego życia. Z Fundacją Avalon bariery nie istnieją.

Kontakt dla mediów:

Marta Dudek

534 452 357

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a