Polskie społeczeństwo odpowiedzialnie wybrało pozostanie w domach i mocno ograniczyło wszelkie dodatkowe aktywności. Dla wielu osób z niepełnosprawnościami ten czas oznacza brak dostępu do rehabilitacji, która jest im niezbędna do codziennego funkcjonowania. Fundacja Avalon wychodzi takim osobom naprzeciw, tworząc dla nich darmową, dostępną online ofertę zajęć rehabilitacyjnych. Pod hasztagiem #aktywnizavalon kryje się projekt wirtualnej sali rehabilitacyjnej oraz zestaw online’owych treningów kondycyjno-siłowych.

Zumba

– W internecie można znaleźć wiele zajęć i treningów dla osób sprawnych. My idziemy krok naprzód. Nie zapominamy o osobach z niepełnosprawnościami, które w wyniku zamknięcia placówek rehabilitacyjnych pozostają obecnie bez profesjonalnego wsparcia. Rozumiemy ten problem, bo działania na rzecz aktywizacji osób z niepełnosprawnościami są podstawą naszego funkcjonowania. Zdajemy sobie sprawę, że nie jesteśmy w stanie zapewnić kontaktu 1:1 osoby z niepełnosprawnością i rehabilitanta czy trenera, ale staramy się zrobić co możemy, żeby wszyscy chętni mogli bezpłatnie skorzystać z naszych zajęć – mówi Łukasz Wielgosz, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Avalon.

Projekt #aktywnizavalon to znacznie więcej niż zwykła rehabilitacja – oprócz ćwiczeń usprawniających, Fundacja Avalon proponuje osobom z niepełnosprawnościami udział w zajęciach zumby, wstęp do nordic walking, panel z neurologopedą, relaksację prowadzoną przez psychologa, ćwiczenia oddechowe oraz panel Q&A z fizjoterapeutą. Różnorodność oferowanych zajęć jest odzwierciedleniem podejścia pracowników Fundacji do kwestii niepełnosprawności oraz promowanej przez Fundację aktywnej rehabilitacji. Misją Fundacji Avalon jest tworzenie kompleksowej, ciekawej i różnorodnej oferty rehabilitacyjnej w formie chociażby zajęć sportowych, czy tanecznych, tak aby zachęcić jak najwięcej osób do aktywności. Właśnie dlatego trenerzy i fizjoterapeuci Fundacji starają się dostosować prowadzone online zajęcia do różnych grup niepełnosprawności. Zespołowi pracowników Fundacji zależy na tym, by w trakcie #zostanwdomu osoby z niepełnosprawnościami nie straciły kondycji i ich stan nie uległ pogorszeniu, by mogły ten czas aktywnie wykorzystać na poprawę swojej sprawności.

Plan zajęc ułożony jest tak, by każdego dnia różne grupy osób mogły znaleźć coś, co je zainteresuje. Osoby z niepełnosprawnością nie są jednolitą grupą i właśnie dlatego terapeuci Fundacji przygotowali zróżnicowane zajęcia dopasowane do rodzajów niepełnosprawności. Jednego dnia można uczestniczyć w zajęciach dla osób po udarze, kolejnego dnia dla osób po urazie rdzenia kręgowego, a następnego dla osób z mózgowym porażeniem dziecięcym. Warto codziennie uczestniczyć w zajęciach, ponieważ ćwiczenia układane są tak by każdy znalazł coś dla siebie.

Pozbawienie osób z niepełnosprawnościami dostępu do rehabilitacji na tak długi czas, jak to ma miejsce obecnie może mieć dalece bardziej negatywne skutki, niż odstawienie treningów na miesiąc przez osoby sprawne. Właśnie dlatego zdecydowailśmy się na działania online i staramy się je realizować jak najlepiej i dla jak najszerszego grona odbiorców – dodaje Łukasz Wielgosz.

Zajęcia skierowane są głownie do osób z niepełnosprawnościami, ale nie tylko. Szczególnie prowadzony przez projekt Avalon EXTREME cykl treningów kondycyjno-siłowych stworzony został tak, aby mogły go realizować również osoby sprawne. Stanowi on ciekawą alternatywę dla standardowych online’owych treningów. Zajęcia prowadzone są przez ambasadorów projektu, między innymi utytułowanego crossfitera Szymona Klimzę, czy trenera osób z niepełnosprawnościami Tomasza Bidusia. Kolejne zajęcia 31.03 i 2.04 przygotują zawodnicy drużyny Avalon EXTREME i kadrowicze polskiej reprezentacji rugby na wózkach – Piotr Stankiewicz oraz Łukasz Rękawiecki.

workout 1 duże

Wszystkie zajęcia, w tym treningi, dostępne są także do ponownego odtworzenia w formie video na profilach facebookowych Fundacji Avalon i projektu Avalon EXTREME. Na fanpage’u Fundacji Avalon codziennie rano publikowany jest aktualny plan zajęć na każdy dzień.

Jak widać mimo dotykającej nas wszystkich sytuacji zmuszającej nas do #zostańwdomu można nie rezygnować z rehabilitacji i aktywności dzięki #aktywnizavalon.

Więcej informacji:

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a